Кризата в България може да има сериозни последствия за ЕС,

...
Кризата в България може да има сериозни последствия за ЕС,
Коментари Харесай

Дойче веле: Ще се отклони ли България към Русия - как чужди медии коментират ситуацията в България

Кризата в България може да има съществени последици за Европейски Съюз, изключително в случай че страната се отклони в посока към Русия. За " провал на фантазията за промени " и " тежък удар " за страната приказват политически наблюдаващи от чужбина, представени от.

" Реформаторите в България паднаха след шест месеца " - с това заглавие излиза вестник " Ди Велт ", като показва, че държавното управление е желало да се пребори с корупцията и обвързаностите с Москва. Изданието отбелязва, че вотът на съмнение против кабинета на Кирил Петков е бил иницииран от някогашния министър председател Бойко Борисов и от неговата партия ГЕРБ, която съгласно немския всекидневник „ въплъщава заварката сред олигарси и политика “. Макар разногласията в Народното събрание да се водеха по редица тематики, като да вземем за пример за европейското участие на Северна Македония, отхвърляно от българските националисти, в действителност явно става дума за едно, изяснява изданието: одобрените сили се тревожат за своите преференциални бизнес модели.

Случаят " Капитан Андреево " демонстрира какъв брой висок е залогът

Според " Ди Велт " рецесията в България би имала съществени последици за Европейски Съюз. С държавно управление на ГЕРБ, което се показва за европейско, само че работи в интерес на Русия, позицията на България по отношение на Русия би могла да се разклати. А и корупцията заплашва сигурността на границата на Европейски Съюз. Колко доста е заложено на карта излиза наяве от думите на досегашния заместник-министър на земеделието Иван Христанов от „ Продължаваме промяната “.

Той е под полицейска отбрана, откакто разгласи какво става от години на един от най-важните контролни пунктове на Европа: границата сред България и Турция, на която годишно се управляват по 70 000 камиона с храни. По думите на Христанов това място от десетилетие е в ръцете на мафията и на нейните помагачи. Разследване на място посочило, че даже камерите за наблюдаване там не действат. А облагите от незаконните покупко-продажби, както допускат службите за сигурност, възлизат на милиарди.

" Ди Велт " написа и това, че София е помолила немското държавно управление да изпрати митничари в поддръжка на българските управляващи. Финансовият министър в оставка Асен Василев заяви даже, че те до две седмици ще дойдат в страната. Германското издание написа, че финансовото министерство на Германия преглежда молбата, тъй като това в последна сметка визира потребителите в цяла Европа.

Шоуменът отхвърли да се отнесе съществено към отговорността си

Коментарът по същата тематика на " Тагесцайтунг " е под заглавието " Изметен от поста ". Изданието разказва събитията, предхождали вота, в това число и това, че за продължителната политическа неустойчивост е виновен и Слави Трифонов, чиято партия Има Такъв Народ зае първото място на изборите предишния юли. Шоуменът - който се изявява съвсем извънредно в обществените мрежи - явно не пожела да се отнесе съществено към политическата си отговорност, установи Барбара Йортел.

И „ Винер Цайтунг “ споделя опасенията, че България би могла да се отклони в посока към Русия. Изданието отбелязва, че Русия от месеци организира интензивна агитация в България, което прави с поддръжката на националистическата партия " Възраждане ". Цитиран е политологът Първан Симеонов с думите, че българите изпитват прочувствена непосредственост към Русия. Виенският ежедневник показва, че от идните нови избори ще зависи дали България ще продължи демократичния курс на Кирил Петков, който упорства за битка против корупцията и за правни промени. Ако той не успее да се наложи, Европейски Съюз може да се снабди с зложелател в личните си редици, заключава изданието

България пред нова застоялост?

За провал на фантазията за промени приказва и немският анализатор Кено Ферзек, който предвижда, че България е изправена пред нова вътрешнополитическа застоялост. Тя и по този начин от дълго време е една от най-нестабилните в политически проект страни в Европейски Съюз - с девет държавни промени и шест парламентарни избора в последното десетилетие. А в този момент пропадна и следващата фантазия за промени – това беше предизвестеният завършек на продължителните разногласия в четворната коалиция. Авторът счита, че рухването на държавното управление на Петков става в един от най-неподходящите моменти в последните години както за България, по този начин и за Европейски Съюз: въпросът за оръжейните доставки и глобите против Русия непрекъснато слага на тествания Европейски Съюз и неговите членове.

Кено Ферзек написа и това, че краят на държавното управление на Петков е тежък удар за България - имайки поради, че министър председателят в оставка за първи път от години предприе със своя кабинет сериозен опит за промени против надълбоко корумпираните и сякаш нереформируеми структури в страната. В и по този начин лишеното от илюзии българско общество краят на този опит евентуално ще докара до още по-голямо отчаяние от политическата класа и още повече заспалост на идващите избори, заключава коментаторът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР