Кризата в Афганистан се задълбочава. Талибаните се готвят да представят

...
Кризата в Афганистан се задълбочава. Талибаните се готвят да представят
Коментари Харесай

Експерти: Възможно е Афганистан да се възстанови като гнездо на терористични организации

Кризата в Афганистан се задълбочава. Талибаните се готвят да показват кабинета си на фона на хилядите, които напущат страната и потеглят към Европа.

Да пазим границите си или да се погрижим за бежанците? В студиото на “Денят започва” тематиката разясниха специалистът по сигурността от “Софийски конгрес за сигурност” Йордан Божилов и арабистът проф. Владимир Чуков.

“Навлизаме в нова обстановка на сигурност, която е безспорна непредвидима и зависи от доста фактори, в това число от това по какъв начин талибаните ще стартират да ръководят - ще се върнат ли към старите практики за принудително ръководство, ще обезпечат ли издръжка за хората. Международните фактори към момента търсят метод и роля. Така че обстановката е извънредно несигурна”, сподели Йордан Божилов.

Проф. Чуков напомни, че изтеглянето на американските военни и всички съдружници от Афганистан не е контрактувано последните две седмици.

“Преговорите с талибаните започнаха още през 2011 година. В последна сметка афганистанците би трябвало да ръководят личната си страна - те би трябвало да подсигуряват освен сигурността си, само че би трябвало да подсигуряват и личната си издръжка”, означи той и добави, че от 14 милиарда $ бюджетни доходи за страната 89% са от донори и едвам 11% лични източници.

По думите му протичащото се в Афганистан подсказва, че за в бъдеще страната ще се възвърне като гнездо на терористични организации.

“Ако преди време беше “Ал Кайда”, в този момент виждаме “Ислямска страна - Хорасан”. От четвъртък насам три удара бяха нанесени от американските военни, което значи, че се връщаме в едно доста неприятно положение”, предвижда той.

За Йордан Божилов главният проблем е, че през годините не е било построено “устойчиво, некорупционно управление”.

“Очакваше се преходът да е еволюционен, с цел да може да има и политически развой, а всичко се разпадна безусловно за седмици”, добави той.

Какво още разясниха специалистите в студиото - вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР