Кризата с водата в община Своге и проблемите с намаляването

...
Кризата с водата в община Своге и проблемите с намаляването
Коментари Харесай

В Своге е пресъхнал карстовия извор, смятат експерти, но до седмица проблемът ще бъде решен

Кризата с водата в община Своге и проблемите с намаляването на питейната вода в общините разясниха в студиото на " Денят стартира " Мария Златкова - геолог и спелеолог и Иво Димов - заместник-председател на НСОРБ и кмет на Димитровград.

По думите на Златкова не е пресъхнала реката в Своге, а е пресушен Искрецкия карстов извор, от който се зареждат града и околните села.

" Искрецката река не е пресъхнала, тя се образува две по-малки рекички - река Козле и Брезенската река. Те се вливат в село Искрец, а по-късно и в река Искър. Пресъхва карстовия извор, който се намира на Брезенска река, който е пресъхвал и различен път. Разликата сред предходните пресъхвания и настоящето е дебита ", изясни Мария Златкова.

Тя посочи, че предходните пресъхвания са били при прииждане напролет - през 1977, 1980 и 1981 година Като по време на Свогенското земетресение през 1980 година за 24 часа водата е изчезнала, а тогава дебитът е бил доста огромен.

" По оптимален дебит този карстов извор е най-големият в България, който доближава до 33-34 хиляди литра в секунда. Именно при един огромен дебит водата съумява да пробие създалата се подземна запушалка в карстовата празнина в пещерата. А в този момент при маловодие при 250-300 литра в секунда би трябвало да се акумулира задоволително сила, т.е. да се натрупа задоволително вода, с цел да успее да пробие ", акцентира Златкова.

Според нея въпрос на време е да се позволи казусът - най-вероятно до седмица, когато водата ще излезе и то с доста по-голям дебит.

Иво Димов съобщи, че казусът с водата е доста сериозен в цяла България и скандалното е не толкоз инцидентните неналичия на вода или намаляването на питейната вода, колкото това, че ВиК сдруженията имат сред 62 и 90% загуби на вода в обитаемоте места.Той посочи, че на държавно равнище няма сериозна политика за решение на проблемите във ВиК бранша. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините.

" Преди няколко години бяха основани така наречен ВиК асоциации, в които общините членуват с избран %, само че те действително не могат да взимат решение за решение на проблемите. А те се вземат решение от сътветния ВиК оператор. Изпуснахме много сериозен запас в този програмен интервал и ще би трябвало да влагаме милиони и милиарди средства, тъй като бенефициенти бяха ВиК операторите ", сподели Димов.

Той добави, че през първия програмен интервал, когато бенефициент са били общините, казусът е бил незабележим - усвоиха се тези средства, рехабилитираха се десетки хиляди километри водопреносна мрежа. А във втория програмен интервал това не се случи и най-вероятно скоро няма да се случи ", посочи Димов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР