Кризата с високите цени на тока е факт и в

...
Кризата с високите цени на тока е факт и в
Коментари Харесай

Заради скъпия ток: Шивашки цехове на ръба на фалита

Кризата с високите цени на тока е реалност и в шивашките цехове. Фактурите объркаха всички сметки в сектора, а тематиката за банкрутите става все по-актуална, споделя Народоосвободителна въстаническа армия в репортаж.

Шивашкият завод на Йорданка Делиова отваря през април предходната година. 8 месеца по-късно вероятностите пред бизнес начинанието не са по никакъв начин положителни. " Всичко е взаимосвързано - коронавирусът, повишението на сметките, даже на осигуровките и по този начин нататък. Това не се отразява добре”, разяснява тя.

Преди няколко месеца шивашкият завод подписва добра договорка за огромна поръчка с непозната компания. Сметките с днешна дата обаче към този момент не излизат.

" Когато договорихме модели – работим с една италианска компания, договорихме доста положителни цени. Сметките за тока бяха към 38 стотинки на киловатчас. Сега когато ги създаваме е към 69 стотинки на киловатчас, което значи, че на нас не ни се връзват нещата с приходите и разноските. Да речем в случай че ние шием една рокля за 10 евро, за тях е добре, те също имат разноски, само че при нас в случай че се усили токът, водата и каквито и други да са разноски, те не са длъжни да компенсират това, което се случва в България. Ние работим с задгранични компании. Те се интересуват от тяхната си страна и си желаят поръчката такава, каквато е договорена”, споделя още Делиова.

Всяка последваща сметка за ток доближава шивашкия завод на Йорданка към банкрута. " Когато получим сметката за ток, постоянно е доста огромен потрес за нас, тъй като постоянно е по-голяма от миналата. Ако затворим компанията, това ще са още повече разноски. Дори едно затваряне на компанията не е без разноски. Симитли е доста дребен град, познаваме се с множеството хора тук, също по този начин със притежателите на компаниите и обикновено ние се оплакваме един на различен, единствено че няма кой да ни чуе”, споделя тя.

На прага на банкрута огромен проблем шивашкият завод среща и с набирането на задоволително дами и мъже за работа. Голяма част от тях в този момент са в карантина, а нови фрагменти няма, тъй като никой не харесва заплатите в сектора.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР