Кризата с вейпинга на младите хора в Нова Зеландия замъглява бъдещето без дим

...
Стана по-достъпно за мен, така че се пристрастих. По това
Коментари Харесай

"Стана по-достъпно за мен, така че се пристрастих. По това време всички около мен пиеха."

Коко, чието име беше променено, за да защити самоличността й, беше на 12 години, когато изпари за първи път. Сега е на 15 и се опитва да се откаже.

„Тя беше ядосана“, каза тя, докато се усмихваше на майка си, седнала наблизо. „Телефонът ми беше отнет от мен.“

Коко никога не беше носила вейпове вкъщи, но тъй като свикна повече с навика, тя също искаше да изпарява след училище.

"Това, което ме привлече към него, бяха повече ароматите като "Прасковен лед" или "Личи-грозде". Можете да намерите вейпове, вдъхновени от видео игри , те се предлагат в ярки цветове и вкусове като дъвка за балончета и захарен конец“, каза тя.

В Нова Зеландия е незаконно да се продават вейпове на лица под 18 години, но Коко каза, че това никога не е спирало нея или нейните приятели.

"По-големите деца продават на по-малките деца и много магазини не проверяват документите за самоличност", каза тя.

"Можете просто да влезете там и да кажете „Искам ягоди, малини, диня" и те ще ви ги продадат. Можете дори да влезете в униформени и просто не казват нищо“, добави тя.

Нова Зеландия има цел да стане без тютюнев дим до 2025 г. Това означава да няма цигари и тютюневи изделия и това е мястото, където се намесва вейпингът. За дългогодишни възрастни пушачи , се разглежда като по-малко вредна алтернатива, но обратната страна на това е експоненциалното нарастване и достъпността на вейпинга за тийнейджъри и понякога по-малки деца.

Според данни, публикувани миналата година, броят на тийнейджърите в Нова Зеландия, които редовно употребяват цигари, се е утроил между 2019 г. и 2021 г.

Правителството защити вейпинга с аргумента, че нарастват доказателствата, че вейпингът може да помогне на хората да спрат да пушат. Но в същото време той призна рязкото нарастване на изпаренията сред младите хора и въведе нови правила.

Новите разпоредби включват забрана на повечето вейпове за еднократна употреба, като не позволяват нови магазини за вейп в рамките на 300 м (900 фута) от всякакви училища и прилагане на общи описания на аромати. Няма обаче правила, които да регулират голямото разнообразие от самите вкусове.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР