Кризата с веригите за доставки, която заплашва икономическото възстановяване, може

...
Кризата с веригите за доставки, която заплашва икономическото възстановяване, може
Коментари Харесай

Трябва ли правителствата да се намесят в кризата с веригите за доставки

Кризата с веригите за доставки, която заплашва икономическото възобновяване, може да продължи още една година, в случай че международните държавни управления не се намесят. Това декларира в изявление за Financial Times Джеръми Никсън, основен изпълнителен шеф на една от водещите шипинг компании - Ocean Network Express. Тя транспортира над 6% от контейнерите със артикули в световен мащаб, разполага с 220 кораба, а облагата й за второто тримесечие на годината е била 2.6 милиарда $.

Никсън приканва за увеличение на държавните вложения в разширението на потенциала на пристанищата, жп линиите, пътищата и складовата база. " Трябва да има поддръжка, с която хората да се реалокират от някои елементи на стопанската система, в които търсенето не е толкоз мощно, към по-ключови елементи, където търсенето е доста мощно и значимо за световните вериги за доставки ", споделя той.
Опразнени лавици и повишаване на стоките
Волатилността на потребителското търсене по време на пандемията, пречките пред шипинг промишлеността и засегнатият от отрицателни последствия авиосектор доведоха до най-тежката рецесия във веригите за доставки от години. Освен с внезапните обрати в търсенето шипинг фирмите се сблъскаха със свързаната с ковид липса на пристанищни чиновници и с дефицита на водачи на камиони в Обединеното кралство, Европа и Съединени американски щати, които спомагат за превозването на стоките до крайните им дестинации и връщат празните контейнери. Нарушенията във веригите за доставки пък доведоха до опразнени лавици в магазините и до повишаване на продуктите.

Американският президент Джо Байдън упорства за увеличение на потенциала и продуктивността на жп превоза, транспорта с камиони и пристанищата за облекчаване на нарасналото търсене. Но съгласно Джеръми Никсън точно обстановката в Съединени американски щати води до терзания. Следващата година би трябвало да се проведат договаряния сред операторите на терминали на пристанищата по Западното крайбрежие и служащите, като основният изпълнителен шеф на Ocean Network Express чака процесът да е комплициран: " Не виждам никакво усъвършенстване сега. Ако проблемите продължат през юли, август и септември 2022 година в Северна Америка, това може да продължи до края на идната година и началото на 2023 година "
Различни прогнози
Прогнозата на Никсън, че рецесията може да прелее и в 2023 година, е една от най-песимистичните за бранша. Но мнозина в шипинг промишлеността са безапелационни, че отражение ще има през 2022 година

Миналата седмица генералният шеф на Световната комерсиална организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала съобщи, че проблемите с световните вериги за доставки могат да се проточат няколко месеца, повлияни от компликациите на шипинг фирмите при запълването на дупката сред търсене и предложение и оправянето с продължаващия дефицит на контейнери. Оконджо-Ивеала изясни, че шипинг секторът не е очаквал толкоз мощно икономическо възобновяване. " Те понижиха наличните контейнери и в този момент се следи дефицит ", разяснява тя. Освен това съгласно нея обстановката се усложнява от другите нива на имунизиране, защото се стига до световно възобновяване на две скорости - някои стопански системи стартират да наваксват изоставането, а други са в застой.

Кризата с веригите за доставки, която заплашва икономическото възобновяване, може да продължи още една година, в случай че международните държавни управления не се намесят. Това декларира в изявление за Financial Times Джеръми Никсън, основен изпълнителен шеф на една от водещите шипинг компании - Ocean Network Express. Тя транспортира над 6% от контейнерите със артикули в световен мащаб, разполага с 220 кораба, а облагата й за второто тримесечие на годината е била 2.6 милиарда $.Никсън приканва за увеличение на държавните вложения в разширението на потенциала на пристанищата, жп линиите, пътищата и складовата база. " Трябва да има поддръжка, с която хората да се реалокират от някои елементи на стопанската система, в които търсенето не е толкоз мощно, към по-ключови елементи, където търсенето е доста мощно и значимо за световните вериги за доставки ", споделя той.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР