Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари,

...
Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари,
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Кризата с турската лира е изпитание за подхода на Ердоган

Кризата с турската лира провокира безредици на международните валутни пазари, написа в. " Гардиън ".

Британският всекидневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е изгубила 8 % от цената си по отношение на $.

Високорисковият курс на Ердоган решително води Турция към Международния валутен фонд, гласи заглавието на разбор, поместен от " Гардиън ".

Тръмп рискува американската сигурност и тласка Турция в прегръдката на Путин, написа в публицистична публикация различен английски вестник, " Индипендънт ".

Изданието отбелязва, че поредност недотам умни, а също и непредизвикани, неточности скапват полагани десетилетия наред търпеливи американски старания.

" Индипендънт " разяснява, че връзките сред Турция и Съединени американски щати през днешния ден са на най-ниското си ниво от 100 години. Нещата не са били толкоз неприятни, откогато Османската империя и Съединени американски щати се оказват в противоположни лагери през Първата международна война. Това утежняване на връзките беше внезапно и рисково. Освен Саудитска Арабия и Израел Турция е (или беше) единственият огромен благонадежден съдружник на Америка в Близкия изток - както и този съдружник, който, даже в този момент, щеше да способства за политическа и военна непоклатимост, в това число за сдържането на Русия и Иран в споровете в Сирия и Ирак, отбелязва " Индипендънт ".

Ердоган назова глобите на Съединени американски щати " нож в гърба " на съдружник от НАТО, написа различен английски вестник, " Дейли телеграф ".

Изданието отбелязва, че турският президент е заплашил, че ще потърси нови съюзи. Според вестника това е прикрито обръщение за по-тесни връзки с Русия, Катар и Китай за поддръжка, което още повече ще разхлаби така и така отслабените връзки сред един стратегически значим член на НАТО и Запада.

Цитирани от изданието специалисти обаче показват песимистичност, че Турция ще може да откри нужната поддръжка от незападни страни.

Русия си има свои проблеми и също е под американски наказания. Катар сега е под икономическа обсада от прилежаща Саудитска Арабия и е непосредствен съдружник на Вашингтон, аргументира се " Дейли телеграф ".

Кризата с турската лира е тестване за метода на Ердоган, написа различен американски вестник, " Ню Йорк таймс ".

Най-тежката икономическа рецесия в Турция от 2001 година сблъска Реджеп Тайип Ердоган с рестриктивните мерки на властническия му метод и може да постави завършек на дълго траялия му триумф, разяснява изданието.

Според представени от " Ню Йорк таймс " анализатори икономическите проблеми на Турция значително се дължат на дейностите на самия Ердоган и са по-големи и по-дълбоки, в сравнение с разногласието със Съединени американски щати.

Друг американски вестник, " Уолстрийт джърнъл ", отбелязва, че вчерашната тирада на Ердоган, която изданието дефинира като предизвикателна, както и следваната от турската централна банка политика, не са успокоили вложителите за финансовото положение на страната, което дефинира като рисково.

Предизвикателна опасност за промяна на сътрудниците, написа в заглавието на коментарна публикация в немския вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Жертва на скрит план на тъмни сили ли е Турция? Що се отнася до Ердоган, международната политика наподобява тъкмо по този метод. Но и Америка продължава да се движи по спиралата на изострянето на напрежението, отбелязва " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

В друга публикация немският всекидневник написа, че в разногласието сред Вашингтон и Анкара немският министър на външните работи Хайко Маас застава на американска страна.

 

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР