Кризата с транспорта в София се задълбочава. Липсват шофьори и

...
Кризата с транспорта в София се задълбочава. Липсват шофьори и
Коментари Харесай

Контрера: Кризата с транспорта в София се задълбочава. Липсват шофьори и заплатите са критично ниски

„ Кризата с превоза в София се задълбочава. Липсват водачи и заплатите са сериозно ниски. “

Това написа в своя позиция в страницата си във Фейсбук общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация в Столичния общински съвет Карлос Контрера . Поводът е стачката на водачите от градския превоз, която към този момент е алегорична , само че скоро може да докара до цялостен блокаж на столицата .

„ Темата с превоза не е за подценяване. От пролетта на 2023 година предизвестявам, че се върви към сериозна рецесия. Практически публичният превоз остава недофинансиран, а положението на техниката се утежнява. Направените от мен и Вътрешна македонска революционна организация оферти бяха неодобрени от тогавашното ситуационно болшинство ГЕРБ-ДБ-Борис Бонев. Кризата с водачите се задълбочава. Когато преди половин година сигнализирах, не бях чут. Дори от „ Демократична България “ желаеха да понижават парите за превоз през икономическата рамка. Сега към този момент ръководят те, да забележим какво ще предложат “ , написа още Контрера.

Той обръща внимание на разногласията, които е водил с актуалните ръководещи през миналия мандат, когато точно те съгласно него са отказали да се погрижат за работещите в бранша.

„ Сред работещите в градския превоз назрява съществено напрежение по тематиката с възнагражденията. Личното ми мнение е, че още есента трябваше еднопосочно да се поеме ангажимент възнагражденията да се покачат с 15% от 01.01.2024 година и ясно да се каже по какъв начин и по кое време ще се подобрят изискванията на труд. За мен от политическа и правна позиция е хубаво да се реализира и едно тригодишно съглашение сред синдикати-транспортни оператори-Столична община за годишна индексация на заплатите в публичния превоз. Там може да бъде планувано и увеличение на щатното заплащане за определение категории чиновници – да вземем за пример тези в сервизите, които получават много ниски хонорари “ , дава образци общинарят от Вътрешна македонска революционна организация.

Той предвижда ескалация на напрежението измежду работещите в столичния градски превоз и още веднъж дава хрумвания по какъв начин може да се избави най-малко краткотрайно обстановката:

„ Тези дни и седмици сигурно ще има най-малко митинги пред Столична община, а неумението на ПП-ДБ да се оправят с рецесии може да докара и до стачка и блокирането на публичния превоз. Като ги виждам, изобщо не си дават сметка за сериозността на обстановката. А тя е, че общинските транспортни оператори са натрупали сигурно към този момент над 50 млн. лева отговорности към снабдители и на практика към този момент се заплащат единствено заплати, гориво, електрическа енергия и по малко елементи и консумативи. Има няколко решения на СОС още от декември 2022 година, а и по-късно, които не са изпълнени, а биха могли да подобрят нещата. Нужна е обаче политическа воля и управнически метод. Времето изтича непреклонно бързо, а транспортната рецесия към този момент е на прага на „ Московска “ 33. “

Карлос Контрера прикани кметът Васил Терзиев и екипът му да стартират незабавна работа по разрешаване на проблема , с цел да не се стигне до тежка рецесия с превоза в София.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР