Кризата с недостига на енергийни суровини и високите цени на

...
Кризата с недостига на енергийни суровини и високите цени на
Коментари Харесай

Енергийната криза осигури пръв износ в историята на Мини Марица Изток

Кризата с дефицита на енергийни първични материали и високите цени на електрическата енергия осигуриха първи експорт в 70-годишната история на държавните " Мини Марица Изток ", похвалиха се от въгледобивното дружество.

То е подписало предишния петък контракт със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали наоколо до сръбската столица Белград.

Договорът е за доставки на 1.750 млн. т въглища до края на април 2023 година като цената им ще е по-висока от тази, на която мините продават за българските електроцентрали в комплекса " Марица Изток ". Мините нямат ангажимент към превозването на въглищата до сръбските централи, това ще провежда купувачът.

Гарантирането на заплащанията е обезпечено, посредством неотменим акредитив, показват от въгледобивното сдружение.

" Реализацията на български лигнитни въглища отвън територията на комплекса " Марица-изток “ до момента беше немислима и надали в миналото се е допускало, че е вероятен техния експорт, изключително при основаните през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на " Мини Марица Изток " ЕАД. Сключването на контракта за експорт на български лигнитни въглища няма да се отрази на обезпечените доставки за централите от комплекса " Марица Изток. Този експорт е съществено достижение и добра вероятност ", показва изпълнителният шеф на сдружението Илза Чинкова.

Бушуващата от близо година енергийна рецесия и нарушените газови доставки в Европа поради войната в Украйна трансформират доста пазара и редица европейски държавни управления преразглеждат желанията си за затваряне на въглищни електроцентрали, което неодобрява съществено упоритостите на Брюксел ца понижаване замърсяването на въздуха и осъществяването на задачите на европейската Зелена договорка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР