Кризата с лекарствата е стратегически проблем, касаещ националната сигурност –

...
Кризата с лекарствата е стратегически проблем, касаещ националната сигурност –
Коментари Харесай

Меджидиев: Кризата с лекарствата е стратегически проблем, касаещ националната сигурност

„ Кризата с медикаментите е стратегически проблем, касаещ националната сигурност – те дефинират комфорта и живота на пациентите. Определям като неточност решението на предходния здравен министър Асена Сербезова – 400 следени медикамента, следени за дефицит, са сведени до 60.
И ние сега се чудим по какъв начин да върнем контрола върху тези механизми. “ Това съобщи на брифинг служебният здравен министър Асен Меджидиев.
„ Ще се опитаме да увеличим броя на медикаментите, които се наблюдават като наличност, ще прибавим лекарства, които са животоспасяващи. Ще създадем забележима неналичието по складовете за аптечната мрежа. Ще предоставяме ежедневна информация на лекарите каква наличност и какъв дефицит има на лекарства. Така те ще могат да изпращат пациентите с предписания за медикаменти, които ги има. Необходима е флексибилност при изписването на антибиотиците “, изясни той.
" Благодарение на профилирания съвет, който организирахме, всички снабдители сега са мобилизирани. В момента изключително се вършат доставки, в допълнение се зареждат „ Пулмикорт “ и „ Вентолин “. Антидиабетични препарати към този момент са в аптеките ", сподели министър Меджиев.
„ Причините за дефицита на медикаментите са сложни. Искаме да засилим контрола върху отпущането на лекарствени артикули и да подобрим информираността и на лекари, и на аптеки за неналичието на медикаменти по складовете “, изясни Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научно-изследвателските фармацевтични компании.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР