Кризата с квалифицираните кадри в туризма се задълбочава. И това

...
Кризата с квалифицираните кадри в туризма се задълбочава. И това
Коментари Харесай

И тази година хотелиерите по морето ще разчитат на работници от чужбина

Кризата с квалифицираните фрагменти в туризма се задълбочава. И това лято множеството хотелиери по Северното Черноморие ще разчитат на сезонни служащи извън. В сектора към този момент обмислят по какъв начин да задържат фрагментите си в бъдеще.

Варна

Макар че множеството възпитаници и студенти от професионални гимназии и колежи работят през лятото, дефицитът на квалифицирани служащи е продължителен. Много от тях остават у нас, само че и доста избират през ваканцията да работят в чужбина.
Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: Трябва да мислим по какъв начин и заплатите да се покачват и изискванията на труд да се усъвършенстват.
И това лято има сериозен дефицит на готвачи, сервитьори и камериерки.
Павлин Косев - ръководител на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: Ако пускаме за някоя мениджърска позиция има с пъти по-голям интерес, в сравнение с чиновници, които са вид служащи.
През последните няколко години доста хотелиери разчитат на сезонни служащи извън.
Павлин Косев - ръководител на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: Това, че внасяме от трети страни фрагменти ни облекчава и ни избавя до някаква степен.
Краткият туристически сезон е измежду главните аргументи да не се задържат квалифицираните фрагменти у нас, настояват специалистите.
Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: Работодателите би трябвало да мислят, някои от тях към този момент мислят и го практикуват, една част от основните хора да бъдат оставени на целогодишна работа.
Според работодателите, освен възнаграждението е значимо, с цел да задържат положителните фрагменти.
Павлин Косев - ръководител на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: Много по-важно за един чиновник е работният климат, отношението и признанието от директния му началник.
И тази година в туризма ще разчитат на сезонни служащи от Украйна, Беларус и Молдова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР