Кризата с коронавируса удължава извънредното положение в Румъния, пишат днес

...
Кризата с коронавируса удължава извънредното положение в Румъния, пишат днес
Коментари Харесай

Румъния удължава извънредното положение, отлагат се местните избори

Кризата с ковид удължава изключителното състояние в Румъния, пишат през днешния ден румънските издания, като означават, че броят на умрелите е достигнал 176 души, а инфектираните са над 4000, в това число 10 новородени.

В. "Ромъния либера " извежда акцентите от вчерашното изказване на президента Клаус Йоханис, който заяви, че изключителното състояние в страната ще бъде удължено с още един месец. "Този интервал е безусловно нужен ", посочи президентът, като уточни, че върхът на епидемията към момента не е доближат. Вестникът показва, че пикът се чака да настъпи към края на април.

Десет новородени са инфектирани с ковид в родилното поделение на болничното заведение в град Тимишоара, написа в. "Гъндул ". Според първични информации доста от тях към този момент са изписани от болничното заведение, а тестванията на майките са били негативни. Здравният министър Нелу Татару изиска от Дирекцията по опазване на здравето в Тимишоара да направи незабавна инспекция в болничното заведение.

Изданието показва, че на 1 април в родилното поделение в Тимишоара са били направени проби на 49 родилки и техните бебета. Резултатите са посочили, че 10 от новородените са инфектирани с вируса. Девет от майките към този момент са изписани със своите бебета. Сайтът Зиаре отбелязва, че във въпросното родилно поделение над 80 здравни чиновници са дали позитивен резултат на теста за ковид.

Местните избори се отсрочват, само че не по-късно от 31 декември, оповестява изданието "Економика ". В началото на вчерашното държавно съвещание вицепремиерът Ралука Туркан заяви за план за изключително разпореждане, предусещащ удължение на мандатите на локалните публични представители, само че не по-късно от 31 декември 2020 година

Премиерът Лудовик Орбан удостовери, че локалните избори, които трябваше да се състоят в края на юни, се отсрочват.

"Значи, на процедура отлагаме датата на изборите - следва да решим по кое време. Опростяват се процедурите и удължаваме мандатите най-късно до 31 декември ", съобщи Орбан.

В различен собствен материал "Економика " цитира финансовия министър Флорин Къцу, който споделя, че сега не се възнамерява орязване на заплати или съкращения в бюджетния бранш, а плануваното за септември нарастване на пенсиите ще зависи от бюджетното осъществяване.

Къцу съобщи в изявление за телевизия Диджи24, че преди всичко би трябвало да се направи разбор на разноските през тази година и да се откри дали има маловажни разноски, от които държавното управление може да се откаже и по този начин да понижи натиска върху бюджета.

На въпрос дали се взема поради преструктуриране на бюджетния уред, министърът уточни, че сега не се работи по подобен вид. Той добави, че се проучват всички бюджетни разноски, само че "към разноските за личен състав не гледаме сега ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР