Кризата с коронавируса през 2020 година ще изтрие десетилете на

...
Кризата с коронавируса през 2020 година ще изтрие десетилете на
Коментари Харесай

Търсенето на петрол през април може да падне до дъно, невиждано от 1995 година

Кризата с ковид през 2020 година ще " изтрие " десетилете на мощно търсене на петролния пазар, откакто стопанските системи по света остават на пауза поради пандемията. За това предизвестяват от Международната организация по енергетика (IEA).

Заради рискът опазването на здравето да не издържи на натиска на COVID-19 държавните управления бяха принудени да вкарат драконовски ограничения и да оставят милиарди души в домовете им. Това провокира невиждан потрес на енергийните пазари, написа CNBC.

" Активността в транспортния бранш спадна трагично съвсем на всички места ", показват от IEA. " Дори да приемем, че рестриктивните мерки за промишлеността ще бъдат разхлабени през втората половина на годината, чакаме световното търсене през 2020 година да спадне с 9,3 милиона барела дневно спрямо 2019 година. Това ще изтрие растежът за близо десетилетие ", допълват от организацията.

В последният си отчет от IEA показаха, че съгласно техните калкулации през април търсенето на нефт ще бъде с 29 милиона барела дневно по-ниско в съпоставяне със същия месец на предходната година. Това ще го изпрати до равнища, невиждани от 1995 година.

През втората половина на годината от асоциацията чакат търсенето да бъде на равнище от 23,1 милиона барела на ден, което е под нивото за същия интервал на 2019 година.

Въпреки че специалистите предвиждат, че пазарът ще стартира да се възвръща през втората половина на 2020 година, съгласно тях към декември месец търсенето към момента се бъде с 2,7 милиона барела на ден под равнището на миналата година.

Докладът на IEA идва неотдавна откакто страните от ОПЕК, Русия и Съединени американски щати реализираха историческо съглашение за понижаване на добива на нефт. В резултат на него предлагането ще бъде понижено с 9,7 милиона барела на ден от 1 май.

" Историческото решение на ОПЕК+ и Г20 би трябвало да помогнена петролната промишленост да избегне даже по-сериозна обстановка от тази, в която се намира сега ", показват от институцията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР