Кризата с коронавируса много силно удари камбаната за това къде

Кризата с коронавируса много силно удари камбаната за това къде ...

Mожем да произведем два пъти повече от нужната храна.


Кризата с коронавируса много силно удари камбаната за това къде стои България със своята продоволствена сигурност. Страната ни има потенциал да произведе два пъти повече от храните, които са необходими за задоволяване на потребностите на българското население. В същото време имаме условия да бъдем оазис за биоземеделие в Европа. Това заяви Кирил Вътев, съсобственик в голяма компания за месни продукти, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Вътев посочи, че около 40% от свинското месо, което се потребява у нас, е българско. “При говеждото и телешкото процентът на българското месо едва ли надвишава 10”, добави той.

По думите му ако затворят зелените коридори, България има месо за около два месеца.

Според госта големият проблем на хранително-вкусовата промишленост е, че България приоритетно субсидира зърнопроизводството, а в същото време внася месо и мляко, които са с по-висока добавена стойност.

"Технологичната логика да се изнася зърно, а да нямаш достатъчно месо, мляко и плодове е големият риск за продоволственото положение”, оцени той пред
Вътев посочи, че хранителната промишленост не е пострадала от пандемията.

“Отчитаме 11% ръст на продажбите за 2020 г. Хората останаха вкъщи, пазаруват и се хранят основно вкъщи”, заяви той.

Друг проблем, според Вътев, е, че България “е изпратила в ъгъла уникалната аграрна наука”.

“Един от най-елитните сортове слънчоглед България продаде на Франция... Ние нямаме собствени сортове пшеница”, коментира той.

“Българските семена са изключително ценни у нас, защото те са адаптирани към климатично-почвените условия и дават добри резултати”, каза още Вътев.

Целият разговор вижте във .
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg