Кризата с Каталуния е оказала ограничено влияние върху испанската икономика,

...
Кризата с Каталуния е оказала ограничено влияние върху испанската икономика,
Коментари Харесай

ЕС: Каталунската криза почти не се е отразила на икономиката на Испания


Кризата с Каталуния е оказала лимитирано въздействие върху испанската стопанска система, съобщи европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Ефектът от опитите за отцепването на района разтревожи икономистите, а стотици компании реалокираха централите си отвън богатия североизточен район поради задълбочаването на политическата рецесия с Мадрид.

„ Нашият главен сюжет не включва какъвто и да е било огромен стопански резултат от събитията в Каталуния и следя, че досегашните реакции на пазара по отношение на тези събития бяха релативно лимитирани “, сподели Московиси по време на конференция в Брюксел, на която блокът показа сезонните си стопански прогнози.

В тях Европейска комисия усилва прогнозите за напредък на Испания за 2017 година и 2018 година до надлежно 3,1% и 2,5%.

Въпреки моментното повишаване, за 2019 година съюзът планува ново закъснение до 2,1%, което е знак за това, че проблемите пред Мадрид може занапред да предстоят. „ Макар реакцията на пазара на скорошните събития в Каталуния да е останала лимитирана, то съществува риск по-нататъшни развития да имат резултат върху икономическия напредък “, плануват от Европейска комисия, съобщи БГНЕС.
По-рано тази седмица испанският министър на стопанската система Луис де Гиндос планува закъснение на стопанската система до 2,3% през 2018 година поради проблемите с Каталуния. Той съобщи, че неговата прогноза е консервативна, оценявайки резултата от рецесията на сред 0,4% и 0,5% от растежа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР