Кризата с изхранването на украинските бежанци се задълбочава. Хотели от

...
Кризата с изхранването на украинските бежанци се задълбочава. Хотели от
Коментари Харесай

До дни: Хотели ще спрат да настаняват украинци

Кризата с изхранването на украинските бежанци се задълбочава. Хотели от Южното Черноморие ще прекратят настаняването на украинци в базите си от началото на декември. Решението за това е взето на съвещание Българска асоциация по туризъм.

Ситуацията беше провокирана, след като правителството реши да продължи програмата за подкрепяне на украинци до края на февруари 2023 година, само че в решението беше записано, че ще се изплащат 15 лв. за заслон и нощувка, без да се прецизира категорично, че тази сума включва и разноските за храна.

Това накара доста от хотелите и държавните бази да не изхранват бежанците. Така се стигна до обстановката - втора седмица доброволци и Българския червен кръст (БЧК) да се занимават с доставянето на храна и хранителни запаси. По информация на  " Дневник " националният действен щаб е издал инструкции към хотелите и държавните бази, че сумата, която ще получат включва и разноски за храна.

Според държавното решение в хотелите остават хората, които са били там преди края на октомври, а всички новопристигнали първо минават през центъра в Елхово, а оттова в държавни бази. През уикенда стана известно, че огромна част от хората, които са стигнали до там са решили да се върнат към Румъния.

Мотивите на хотелите да спрат настаняването е, че обработката на пакетите, готвенето и така нататък носи разноски.

Колко тъкмо украински бежанци ще засегне процесът към този момент не се знае. Според признатите от държавно управление правила в държавни бази се одобряват единствено новопристигнали хора, а останалите следва да останат на местата, на които са били до първи ноември. Затова за хората, които ще бъдат принудени да изоставен остава разновидностите - да намерят жилище чартърен на лични разходи или да изоставен България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР