Кризата с горивата в Аржентина се задълбочи днес, след като

...
Кризата с горивата в Аржентина се задълбочи днес, след като
Коментари Харесай

Кризата! Аржентина остана и без горива

Кризата с горивата в Аржентина се задълбочи през днешния ден, откакто бензиностанциите към Буенос Айрес останаха без бензин и се образуваха дълги опашки, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Междувременно държавното управление разгласи, че може да спре износа, с цел да подсигурява доставките за вътрешня пазар, а чиновниците от петролния бранш заплашиха със стачка.

Южноамериканската страна, която е водещ производител на шистов газ и нефт, изпитва дефицит на бензин и дизел от края на предходната седмица поради проблеми с локалните рафинерии и неналичието на валута, което забавя вноса.

Кризата подкопава доверието в държавното управление преди втория тур на президентските избори

идния месец сред министъра на стопанската система Серхио Маса, който е считан за любимец, и радикалния либертарианец Хавиер Милей.

" Проблемът не е в неналичието на недопечен нефт, а в това, че рафинериите в страната нямат задоволително преработвателен потенциал ", сподели източник от бранша, поискал анонимност, защото не е акредитиран да приказва пред медиите.

" Освен това са нужни долари, с цел да се заплаща за вноса, а централната банка ги няма.

Дори когато има импорт рафинериите търпят загуби, продавайки под цената, на която купуват ", добави източникът.

Аржентинското държавно управление е фиксирало цена за петрола в страната от 56 $ за барел, която е надалеч от интернационалната цена, варираща към 86 $, в опит да овладее най-малко отчасти инфлацията от към 140 на 100.

Икономическият министър Серхио Маса сподели през уикенда на петролните компании, че би трябвало да разрешат рецесията с локалните доставки до вторник (31 октомври) или държавното управление ще спре износа на недопечен нефт от огромното шистово находище " Вака муерта ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР