Кризата с газа и цените е решима и без „Газпром”.

...
Кризата с газа и цените е решима и без „Газпром”.
Коментари Харесай

Центърът за изследване на демокрацията: Кризата с газа е решима и без Газпром

Кризата с газа и цените е решима и без „ Газпром”. Това е едно от заключенията в разбор на Центъра за проучване на народна власт.

В студиото на „ Здравей, България” по Нова телевизия тематиката разяснява един от енергийните специалисти, изготвили отчета - Мартин Владимиров.

„ Ситуацията с газа в действителност е тежка в цяла Европа. Тя се утежнява с дейностите на Кремъл който от време на време понижава доставките. България е една от най-уязвимите страни, само че това не значи, че не можем да се оправим с отоплителния сезон. Имаме обезпечени доставки най-малко от един източник – Азербайджан, който ще покрие най-малко 1/3 от потреблението на България”, сподели той.

По думите му високите цени принуждават огромни консуматори на природен газ да понижат своето търсене. Очакванията са то да се намали с към 20%.

„ Вероятно през октомври и ноември няма да има проблем „ Булгаргаз” да задоволи потреблението на всички консуматори в страната. Проблемите може да дойдат през декември, в случай че търсенето остане в границите от последните 5 години. Ние обаче чакаме намаление. Така, че при импорт на полутечен природен газ и доставките от „ Чирен” и Азербайджан, ще успеем да се справим”, безапелационен бе Владимиров.

Според него това обаче евентуално ще се отрази в някаква степен на сметките на индустриалните консуматори.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР