Кризата с COVID-19 удари България в период на силен икономически

...
Кризата с COVID-19 удари България в период на силен икономически
Коментари Харесай

ОИСР: Реформи за по-висок жизнен стандарт ще помогнат на България да се възстанови от covid-шоковете

Кризата с COVID-19 удари България в интервал на мощен стопански напредък и възходящи приходи. Преодоляването на тази рецесия и излизането в по-силна форма ще изисква непрекъсната поддръжка за хората и бизнеса, както и вложения и промени за повишение на продуктивността и виталния стандарт на всички българи. Това е един от главните заключения във  втория стопански обзор на България, осъществен от специалисти от Организацията за икономическо съдействие. Оценката ще бъде в детайли показана и разисквана по време на почналото в 12.00 онлайн събитие с присъединяване на премиера Бойко Борисов и генералния секретар на организацията Анхел Гурия.
 
Възстановяването от икономическия потрес, породен от COVID-19, ще отнеме време. Като отворена стопанска система, профилирана в индустриалния експорт, България остава изложена на спомагателни шокове на външното търсене, макар че рационалното ръководство на обществените финанси е сложило страната в постоянна позиция да дава непрекъсната поддръжка, гласи отчетът. Експертите на организацията предлагат наред с продължаващата поддръжка за подкрепяне на семействата и компаниите да преживеят рецесията да се ускорят промените за модернизиране на стопанската система, възстановяване на бизнес средата и повишение на уменията на работната мощ.
Стимули за възобновяване биха били и вложения в области като превоз, енергетика и цифрова инфраструктура.

Преди пандемията, поредност от структурни промени, сполучливата интеграция на български индустриални компании в световни индустриални вериги и постоянни макроикономически политики са довели до петгодишен ритъм на напредък над 3%, бързо повишаване на действителните заплати и спад на безработицата до исторически минимуми, регистрира отчетът. Прогнозите в този момент са за стесняване на Брутният вътрешен продукт с 4,1% през 2020 година, последвано от връщане към напредък на Брутният вътрешен продукт от 3,3% през 2021 година и 3,7% през 2022 година

Схемата за субсидиране на заплатите в България е защитила работните места и приходите на семействата от най-лошото влияние, само че шокът от COVID-19 провокира спад в производството, невъобразим от банковата рецесия в интервала 1996-97, сочи различен извод в оценката за страната на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Младежите са изключително наранени от загубата на работни места в страна, която към този момент е провокирана от високо неравноправие в приходите и относителна беднотия.

Слючово предизвикателство, пред което е изправена България още преди пандемията, е застаряващото и бързо свиващо се население от младежи, които мигрират в търсене на работа, и огромното влияние, което тази демографска смяна има върху селските региони.

Увеличаването на растежа на продуктивността ще бъде жизненоважно за повишение на виталния стандарт, регистрират специалистите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Докладът предлага промени за възстановяване на бизнес средата и образованието, за възстановяване на уменията, в това число посредством стратегии за преквалификация, с цел да се помогне на безработните да си намерят нова работа. Инвестициите в инфраструктура би трябвало да се съсредоточат върху подобряването на интернет и транспортните връзки и други услуги в селските райони. Жилищната промяна стана по-спешна за поощряване на подвижността и за обезпечаване на задоволително налични жилища в градовете за служащи, които стартират нова работа.

Намаляването на регулаторните бариери и бюрокрацията, модернизирането на политиката на конкуренция и подобряването на ръководството на държавните предприятия биха съдействали за стимулиране на динамичността на бизнеса в стопанска система, в която близо една трета от договорите за публични поръчки се дават без тръжна процедура. По-бързата рамка за неплатежоспособност също би понижила случаите на нежизнеспособни компании, които задържат запаси и банкови заеми. Възстановяването би трябвало да се употребява и за ускорение на прехода към стопанска система с по-ниски въглеродни излъчвания, в това число посредством активизиране на средства от Европейски Съюз.

Оценката също по този начин приканва България да продължи напъните си за битка с корупцията и проведената престъпност. Предприети са значими стъпки за реформиране на правосъдната система, само че са нужни повече за подсилване на отчетността, отбрана на правосъдната самостоятелност и определяне на поредна система за социална честност. Трябва също да се направи повече за контролиране на лобизма и отбрана на независимостта на медиите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР