Кризата с бежанците от Венецуела е извън контрол и може

...
Кризата с бежанците от Венецуела е извън контрол и може
Коментари Харесай

Бежанците от Венецуела вече сериозно плашат околните държави


Кризата с бежанците от Венецуела е отвън надзор и може да доближи размерите на бежанската вълна в Средиземно море от 2015 година. Това предизвести Организация на обединените нации в най-новия си отчет, представен от Би Би Си. Предупреждението идва на фона на опитите на прилежащите на Каракас страни, които се пробват да спрат притока на хора, бягащи от икономическата рецесия в страната. По последни данни над 2 милиона венецуелци са напуснали страната от 2014 година насам, съобщи БНР. Заради напора на бежанци, Перу и Еквадор, които не граничат с Венецуела, също започнаха да стягат контрола по границите си.

Властите на Еквадор обаче редом оповестиха основаването на филантропичен кулоар за венецуелски мигранти, с цел да могат те да стигнат до по-далечни страни от Латинска Америка. Това заяви министърът на вътрешните работи Мауро Тосканини, представен от ТАСС. По думите му, сега по филантропичния кулоар се движат 35 рейса.

Мнозинството венецуелци влизат в Еквадор от Колумбия, с цел да продължат пътя си по-късно в Перу, Боливия, Чили и Аржентина. Автобусите транспортират мигрантите от границата с Колумбия до границата с Перу. Дължината на коридора е 800 километра.

През последните години Венецуела претърпява остра социално-икономическа рецесия, съпроводена с хиперинфлация, обезценка на националната валута и дефицит на артикули от първа нужда и на медикаменти. По последни данни на Организация на обединените нации 2 милиона и 300 хиляди венецуелци са напуснали страната си, основно в посока Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР