Кризата, причинена от метежа на Вагнер, е успешно разрешена -

...
Кризата, причинена от метежа на Вагнер, е успешно разрешена -
Коментари Харесай

Какво ще стане сега с руските ЧВК

Кризата, породена от метежа на Вагнер, е сполучливо позволена - вагнеровците се завръщат в своите полеви лагери. Репутацията на частните военни компании обаче е опетнена. Как да се избегне даже теоретичната опция за сходни протести в бъдеще и какви ограничения към този момент се подхващат за консолидиране на бойците на ЧВК в системата за единно военно командване и ръководство?

Опитът за въоръжен бунт в Русия приключва с крах. Ръководителят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин реши да обърне своите колони, да изтегли частите от Ростов на Дон и да ги върне в полеви лагери. От Кремъл оповестиха, че наказателното дело против Пригожин ще бъде прекъснато, а самият той ще отиде в Беларус.

Прессекретарят на Ткремъл Дмитрий Песков съобщи, че бойците от ЧВК " Вагнер ", поради заслугите им на фронта, няма да бъдат преследвани. Тези от тях, които не са взели участие в " похода " на Пригожин, ще могат да сключат контракти с МО на РФ.

Като цяло обаче ролята и репутацията на която и да е ЧВК след метежа е някак си сложена под въпрос. Заслугите на доброволците по време на спецоперацията са безспорни, само че метежът е вдигнат не от елементи на постоянната войска, а от представители на частна военна компания. Какво да вършим в този момент с тези въоръжени формирования?

Държавата към този момент е почнала да взема решение този въпрос и то още преди протеста. Съвсем неотдавна, в средата на юни, на среща с военни президентът Путин разгласи нуждата ЧВК да сключат контракти с Министерството на защитата. „ Това е единственият метод да осигурим обществени гаранции. Защото, в случай че няма контракт, няма правни учредения за обществени гаранции от страната ”, сподели той.

Президентът изложи позицията си и по отношение на правния статут на ЧВК. „ Всички, в каквото и качество да е на предната линия, са бранители на Отечеството и Родината би трябвало изцяло да отговори на тяхната подготвеност да рискуват живота си или да дадат живота си за Родината. Всички би трябвало да бъдат в идентична позиция, за това е належащо да се създадат съответните промени в закона “, сподели Путин.

Повече от 20 доброволчески формирования са подписали контракти с Министерството на защитата. „ Подписаните контракти дефинират правната наредба и активността на доброволческите формирования в зоната на СВО, както и разширението на ограниченията за обществена протекция и поддръжка, открити от страната, за всички доброволци и техните фамилии “, разкрива министерството.

Според специалистите СВО е съдействала за дейното развиване на доброволческите елементи и частните военни компании. През последната година и половина те се трансфораха във значим детайл от държавната военна политика. Ето за какво в този момент задачата на управлението на страната би трябвало да бъде правното консолидиране на статута им, основаването на механизми за поддръжка и надзор.

“Според мен, когато става въпрос за консолидиране на ЧВК в държавната система, самата им идея не е отхвърлена, а изисква известно рационализиране. Можем да кажем, че в този момент страната е изправена пред две най-важни задания: от една страна, да се отбрани от сходни метежи в бъдеще, а въпреки това, да обезпечи обществени гаранции и да построи система за обезпечаване на ЧВК и доброволци “, сподели боен специалист Борис Рожин.

„ Днес казусът значително е в това, че към момента липсва законова наредба на активността на ЧВК. В същото време към този момент има информация, че Думата възнамерява да се заеме от близко с този въпрос есента. Законопроектът, несъмнено, би трябвало да бъде финализиран, като се вземе поради опитът за протест, който се случи предходния ден “, сподели той.

„ Депутатите ще би трябвало да дефинират правата и отговорностите на ЧВК и доброволческите сдружения. Всички добре знаят, че това не е просто частен магазин. Всички те са обвързани по един или различен метод с страната, снабдявани са апропо от ресурсите на Министерството на защитата с муниции, техника, разследваща информация ”, твърди специалистът.

„ Дълбоко съм уверен, че е невероятно да се забранят ЧВК и доброволческите отряди в страната. Частните военни компании се употребяват необятно в Африка и на други места за обезпечаване на съветската позиция и обрисуване на нашата зона на въздействие. Освен това СВО даде огромен подтик на доброволческото придвижване и ускори процесите на консолидираното им в системата за сигурност на страната “, счита Рожин.

„ Може да се каже, че сходни сдружения са се трансформирали в инструмент в ръцете на страната, което значи, че би трябвало да се сътвори юридически режим за тяхната работа и да се обезпечи избран надзор върху тяхната активност. Отчасти ние виждаме тези процеси още в този момент, въз основа на подписването на контракти с Министерството на защитата “, сподели източникът.

„ Мисля, че когато подписаните през вчерашния ден съглашения бъдат изцяло изпълнени, ще забележим постепенни промени в съществуващите ЧВК и доброволчески елементи, както и във връзка с тяхното взаимоотношение с страната “, сподели той.

„ Всякакви безредици в Русия са в интерес на врага. Киев имаше по-скоро боен интерес: украинските управляващи се надяваха, че вътрешните безредици в Русия ще отслабят нашата войска и ВСУ ще имат опция за сполучливо широкомащабно нахлуване. Но тези елементи от Вагнер, които участваха в опита за бунт, в действителност не пристигнаха от фронтовата линия, те трябваше да отидат там едвам на 5 август. И всички съветски сили на фронта не престават да извършват задания. Така че Киев нямаше на какво да разчита “, сподели военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„ В същото време би трябвало да се разбере, че някои от проблемите, за които приказва Пригожин, в действителност съществуват. Трябва да поправяме системата за командване и ръководство в бойни условия, механизмите за взимане на решения, доставяне, логистика, балансиране на техниката и впрочем. Всички, които се занимават с доставката на филантропична помощ в нови райони, са осведомени с проблемите в работата на доброволците от Министерството на защитата. Всички тези проблеми би трябвало да бъдат решени и тогава ще спрем опцията за сходни протести в бъдеще “, акцентира специалистът.

„ Що се отнася до доброволческите елементи и ЧВК, тогава, несъмнено, тази институция е доста значима за Русия. Трябва да се изравнят правата и възнагражденията на доброволци, реализатори, бойци на ЧВК, мобилизирани. Армията би трябвало да е единна. Всъщност практиката за сключване на контракти за бойци на ЧВК с Министерството на защитата към този момент е стартирана. Така че Русия към този момент стартира да следва този път “, сподели анализаторът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР