Кризата, причинена от епидемията, постави на изпитание основни принципи на

...
Кризата, причинена от епидемията, постави на изпитание основни принципи на
Коментари Харесай

Ограничения на личните права са допустими, но задължително с точен срок

Кризата, породена от епидемията, сложи на тестване съществени правила на Европейския съюз. Определени ограничавания на персоналните права са възможни, само че би трябвало да бъдат пропорционални и за ясно обрисуван период. Това споделя изявление във Facebook ръководителят на подкомисията по права на индивида в Европарламента Мария Арена (С&Д, Белгия).

"По време на рецесията Европейски Съюз координираше придвижването на основни артикули през границите на страните членки, в това число на медикаменти и защитно съоръжение. Сега обаче е доста значимо да се възвърне свободата на придвижване на хората. Без нея Европа не е Европа. С напъните на Европейски Съюз последователно отпадат граничните инспекции и европейците могат още веднъж да пътуват. Редица ограничения обаче остават и някои от тях, да вземем за пример мобилните приложения за следене, повдигат въпроси за неприкосновеността на персоналния живот. Важно е да работим с технологиите, включително за следене на хората за предотвратвяване на разгръщане на епидемията, само че би трябвало да съблюдаваме някои правила ", счита Мария Арена.

Според нея приложенията би трябвало да дават отговор на условията на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни. Тя акцентира, че Европарламентът е дефинирал рекомендации за отбрана на информацията в приложенията в резолюция още на 17 април.

"Информацията би трябвало да се обработва според законодателството за отбрана на данните, което подсигурява несъмнено равнище на отбрана на правата на жителите, а не по клаузите на изключително законодателство ", сподели Мария Арена.

На въпрос за правото на персонален живот на пасажери, подложени на инспекции на температурата и условия за медицински документ при прекосяване на избрани страни, тя съобщи: "Съгласна съм, че в една нормална обстановка не би било обикновено да имаме такова равнище на наблюдаване. Но казусът не е подобен сега. Ако желаеме да отворим още веднъж границите си, в случай че желаеме да следим обстановката с пандемията, ние се нуждаем от повече информация ".

Арена разяснява и утежняването на правата на жителите в някои страни по време на пандемията: "Сега би трябвало да се върнем към естественото състояние и да сложим още веднъж въпроса за човешките права в центъра на полемиката ".

Солидарността е най-важният детайл в намирането на решение на рецесията, сподели в умозаключение ръководителят на подкомисията по права на индивида: "Европа е тъкмо като лодка: не можеш да спасиш предната част на лодката, в случай че не спасиш задната ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР