Кризата, предизвикана от продължаващите втори месец антикорупционни протести, навлезе в

...
Кризата, предизвикана от продължаващите втори месец антикорупционни протести, навлезе в
Коментари Харесай

Кризата в нова фаза: Трикът на Борисов да спаси статуквото чрез ВНС засили исканията за оставка

Кризата, провокирана от продължаващите втори месец антикорупционни митинги, навлезе в нова фаза с решението на премиера Бойко Борисов вместо да подаде оставка, да предложи привикване на Велико Народно заседание (ВНС) и приемане на нова конституция. При такава развръзка настоящето ръководство, против което се афишират 60% от българите, ще запази властта си освен до постоянните избори идната пролет, само че и ще приготви плана за новата конституция и ще се опита да си подсигурява електорален бонус за идващите избори посредством ремонт на изборната система.

По думите на Борисов предложенията му са " освен за промяна на политическата система, а за рестарт на страната ". Заявката в действителност е за конституционни промени, свързани със правосъдната власт, част от които не трансформират нищо, други са закъснели, само че всички те могат да бъдат гласувани и от нормално Народно заседание, стига да има политическа воля.

Така целят възторг за " рестарт на страната " се свежда до другите две оферти - за понижаване броя на депутатите от 240 на 120 за Народно събрание и от 400 на 280 на Велико народно събрание.

Лансираният от премиера излаз от рецесията по никакъв метод не успокои напрежението и то даже ескалира със закани за блокади в цялата страна.

Решението за привикване на Велико народно събрание и гласоподаване на нова конституция би трябвало да бъде подкрепено от 160 депутати в настоящия парламент. Тъй като ГЕРБ и " Обединени патриоти " имат единствено 116 депутати, им е нужна поддръжка от други партии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР