Кризата от войната в Украйна сигнализира, че трябва да се

...
Кризата от войната в Украйна сигнализира, че трябва да се
Коментари Харесай

Събев: Кризата от войната в Украйна сигнализира, че са нужни дълготрайни решения за производителите

Кризата от войната в Украйна алармира, че би трябвало да се търсят дълготрайни решения за европейските производители. Въпросът за конкурентоспособността на земеделските производители в Европейския съюз през днешния ден е по-голям от всеки път. Извън финансовата поддръжка за стопаните е неотложно да бъде открито стабилно решение в дълготраен проект за конкурентоспособността и оцеляването им.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев на съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се организира в Брюксел през вчерашния ден.

„ Макар да е добра вест удължаването на Черноморската зърнена самодейност с два месеца, това е единствено краткотрайно решение, което може да изчезне в разгара на тазгодишната акция. Необходимо е да се задействат общоевропейски решения като да вземем за пример гаранционни фондове и схеми, с които да се помогне на страните, които се нуждаят от вноса на артикули от Украйна и Европейски Съюз. Друго решение е поддръжка за бързо създаване на складови мощности и инфраструктура за експорт “, добави още Георги Събев.

Българският аграрни заместник-министър уточни, че за България е от значително значение гарантирането на директната функционалност на коридорите на солидарността към други страни членки и трети страни. Във връзка с въведената с Регламент за осъществяване превантивна мярка, засягаща вноса на пшеница, царевица, рапично и слънчогледово семе, Георги Събев посочи, че с цел да се подсигурява стабилността на пазара, е значимо мярката да бъде удължена и след 5 юни 2023 година

„ От решаващо значение е Европейската комисия да продължи да следи вноса на други чувствителни селскостопански хранителни артикули от Украйна и да бъдат въведени бързо превантивни ограничения, в случай че е належащо “, сподели Георги Събев.

„ За попречване на тежки разстройства на пазара на селскостопански артикули за секторите с най-високи разноски за първични материали и със усложнения в реализация е належащо да бъде предоставена поддръжка. Ясна наклонност за усложнения на пазара има освен при млякото, млечните артикули и пчелния мед, само че и в останалите подсектори на отглеждането на животни “, добави българският аграрни заместник-министър.

„ С оглед на тежката обстановка в бранша, подбудена от войната в Украйна, призоваваме за изменение на Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система “, изясни Георги Събев.

Той напомни, че при актуалните условия на Кризисната рамка нормативно избраният таван не разрешава по-големите стопанства в бранша да бъдат обезщетени съответно за увеличените разноски за развъждането на аграрни култури и селскостопански животни, което ще ги сложи в по-неблагоприятна позиция по отношение на останалите стопанства.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР