Кризата от COVID-19 създаде редица прецеденти в глобален план през

...
Кризата от COVID-19 създаде редица прецеденти в глобален план през
Коментари Харесай

Първите дни на Джо Байдън като президент и очакванията в света и България

Кризата от COVID-19 сътвори редица прецеденти в световен проект през 2020 година, които не подминаха и промяната на властта в Белия дом. Заклеването на Джо Байдън като 46-тия президент на Съединени американски щати не донесе обичайните за този значим миг за света някакви особени страсти на наслада, възторг и религия, се показва в разбор на Института " Рего ".

Под предлог от съблюдаване на противоепидемичните ограничения и заплахата от навлизане на навалица, сходно на 6 януари т.г., заклеването на Джо Байдън беше без аудитория, само че за сметка на това добре предпазено от няколко хиляди бойци на националната армия. Въпреки желанието на Байдън да заличи отворените рани по тялото на американската народна власт, породени от гневната анти- и про-Тръмп акция, излиза наяве, че това ще изисква доста повече дейности, в сравнение с думи. В деня на заклеването на Байдън се случиха погроми в Портланд от леви организации. Това се одобри като сигнал, че идването му на власт не е гаранция за спиране на палежите и всеобщите кражби в страната, провокирани от съществуващото обществено и икономическо неодобрение.

По линия на политически дневен ред на новата администрация са налице неясноти към стартирания невиждан втори импийчмънт против напусналия Белия дом Тръмп. Обвиненията, че Тръмп е провокирал нахлуването на навалица в постройката на Конгреса на 6 януари имат за цел той да бъде лишен от правото да заема обществена служба отсега нататък, откакто самият той разгласи, че счита да се включи в конкуренцията за президент през 2024 година. Едновременно с това, демократите към този момент имат опит от предходния крах по свалянето на Тръмп посредством импийчмънт и не са сигурни, че нова процедура ще им донесе търсените политически дивиденти. Неслучайно, началото на процедурата беше отсрочено за февруари, като и републиканците и демократите в Сената следва добре да премислят своите ходове. На демократите са нужни 17 републикански гласа в 100 членния Сенат, в случай че желаят процедурата да бъде сполучлива. Едновременно с това, макар акцията против Тръмп, той се употребява с преобладаващо доверие от републиканските гласоподаватели. Всеки избор на републикански сенатор в изгода предлагането на демократите би имал пряк отрицателен резултат на идните през 2022 година избори за нови членове на Сената. През 2022 година предстоят избори за общо 34 места в Сената, 20 от които сега се заемат от републиканци и 14 - от демократи. Твърде наивно би било да се мисли, че Тръмп няма да има никакво политическо въздействие върху идните избори през идната година, а за републиканците те ще са изключително значими, с цел да възстановят болшинството си в горната камара на американския конгрес.

Въпреки преобладаващия екстаз от избора на Байдън, интернационалната общественост е в незнание по отношение на бъдещите му ходове по стратегически геополитически въпроси, отвън тези за климата, където Съединени американски щати се върнаха в Парижкото съглашение. Международният дневен ред не беше съществено обиден в предизборната стратегия на Байдън и не е известно дали вътрешнополитическите му проблеми ще надделеят над желанието му да води дейна политика по основни въпроси като Китай, Русия, Северна Корея, Близкия изток и други Най-вероятно европейските водачи са си отдъхнали от идването на една по-предвидима администрация, водена от Джо Байдън, само че с терзание следят протичащото се в Съединени американски щати, което има характерностите на задаваща се обществена и икономическа рецесия. Без подозрение, най-големият боязън на интернационалните играчи е Съединени американски щати да не се върне към милитаристичното завещание, оставено от Барак Обама, през чийто два мандата Северна Корея изстрелваше нуклеарни ракети, възпламени се Арабската пролет, включително войната в Сирия, Ислямска страна, падна режимът в Либия, бушуваше войната в Афганистан, Крим беше анексиран от Русия след рухване на режима в Киев. Историята демонстрира, че интернационалният спор, в случай че е добре употребен, би оказал помощ на Съединени американски щати по две посоки. Първо, би отвлякъл вниманието от вътрешнополитическите проблеми и второ, би основал условия за облаги, изключително в случай че е в подтекста на петролна или газова рецесия. Какво ще се случи следва да се разбере, само че съществува съмнение, че Джо Байдън ще резервира постигнатото от Тръмп по линия на Близкия Изток, като придаде повече видимост на палестинския въпрос. По отношение на Иран няма ясна прогноза, само че може да се допусна, че Байдън ще смекчи тона по отношение на изпадналата в интернационална изолираност страна. Неясни са прогнозите във връзка с Китай, Сирия, Северна Корея и Венецуела, като всяко внезапно отклоняване на Байдън от известните политики на Тръмп към тези страни ще му донесе политически пасив.

В България рецесията в Америка се приема от политическите играчи с облекчение. Вътрешнополитическите проблеми на новата администрация на Съединени американски щати сигурно ще слагат на втори проект протичащото се в Източна Европа, включително и България най-малко за няколко месеца. Времето до постоянните парламентарни избори у нас наподобява прекомерно малко, с цел да се чака Съединени американски щати да припознаят който и да било от участниците на политически терен като сигурен победител. Евроатлантическата ориентировка на България не наподобява застрашена от идните избори, освен това, не наподобява и изобщо да бъде обсъждана. В този смисъл, идните избори нямат капацитет за лъчение на блестящо антиамериканско ръководство в страната и затова не съставляват необикновен външнополитически интерес. Системните партии не наподобява да имат фундаментални разминавания в целите с новата американска власт. Новите играчи на терена, като нямат нужната политическа субектност, опит и идеология, с цел да се чака да получат забележителна поддръжка в страната и чужбина. Големият въпрос, както на всички избори в България, е за кого ще гласоподават негласуващите, като от Вашингтон не се подсказва отговор. Това дава опция на огромните и систематични партии да се концентрират върху гласоподавателите в България без напън извън. Ще могат да се предложат действителни политически решения, а не инспирирани в мозъчни тръстове и изцяло неразбираеми за елементарния българин идеологии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР