Кризата около Каталуния е на път да претърпи обрат. След

...
Кризата около Каталуния е на път да претърпи обрат. След
Коментари Харесай

Обрат! 1 млн. каталунци искат да останат испанци

Кризата към Каталуния е на път да претърпи поврат. След като огромна част локалните хора се оповестиха за обособяване от Испания по време на противоречивия референдум, а по-късно се подвигнаха и на митинг против Мадрид, който не признава резултатите от допитването, през днешния ден близо 1 млн. души в Барселона споделиха, че не желаят да живеят в самостоятелна страна Каталуния. Улиците на града се извършиха с хора, излезли на шествие, рекламирано като " най-големия в историята " митинг против отцепването на Каталуния от Испания, заяви ДПА.

Организацията Каталунско гражданско общество, която свика демонстрацията под надпис: " Достатъчно! Нека се върнем към разсъдъка ", написа в Twitter към обяд, малко преди началото му: " Нека ние, безмълвното болшинство, създадем по този начин, че гласовете ни да бъдат чути ". Около 950 000 души вземат участие в шествието съгласно уредниците, съобщи бТВ.

 1988238 Още от сутринта хора, загърнати в испански и каталунски флагове, скандираха: " Всички сме каталунци ", " Само една нация " и " Пучдемон в пандиза ". Преди началото на шествието стотици се събраха пред локалната централа на Гражданската армия - военната полиция на Испания, с цел да изкажат поддръжката си към тази конструкция, която бе упрекната в практикуване на принуждение против сепаратистите. В демонстрацията, включваща шествие от площад " Уркинаона " до гара " Франка ", се причислиха и хора, пристигнали с рейс или трен от други елементи на Испания.

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса и някогашният ръководител на Европейския парламент Жозеп Борел, каталунски социалист, ще изнесат речи пред събралото се голям брой. " Днес ще сложим завършек на отцепничеството ", съобщи пред публицисти министърката на опазването на здравето Долорс Монсерат. " Днес ще е исторически ден ", сподели Монсерат, която е каталунка и взе присъединяване в митинга.

 1988243 Според социологическо изследване, оповестено от консервативния вестник " Расон ", 79,4% от испанците и 58,9% от каталунците са срещу оповестяването на самостоятелност. Днешният митинг бе подсилен от ръководещата Народна партия и в последната минута получи поддръжка от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия.

90% от каталунците гласоподаваха за обособяване от Испания на референдума на 1 октомври, само че изборната интензивност бе едвам 43% и допитването бе бойкотирано от съперниците на самостоятелна Каталуния. Испанското държавно управление опита да спре гласуването, като изпрати полиция към изборните секции, само че от насилствените способи на органите на реда пострадаха близо 900 души по данни на каталунската администрация.

 1988239

 1988241

 1988242
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР