Кризата на пазарите и пандемията се стоварват със страшна сила,

...
Кризата на пазарите и пандемията се стоварват със страшна сила,
Коментари Харесай

Култовите дънки Райфъл фалираха

 Кризата на пазарите и пандемията се стоварват със страшна мощ, подписвайки смъртния акт на дънките RIFLE. Италианската марка е учредена преди 62 година до Флоренция. Сигурно няма човек от поколението на петдесетгодишните българи, който преди време да не е носил паметните дънки “Райфъл ".

През 80-те години на предишния век да се сдобиеш с чифт от фамозните дънки, беше същинско благополучие, написа. Само след дни италианската марка от Барберино ди Муджело до Флоренция ще разпродаде на търг за по 2-3 евро последните си 70 000 дънкови продукта. Сред тях са освен панталони, а и ризи, анораци, пуловери. Така ще изчезнат вечно и последните чифтове мастиленосини дънки, които белязаха поколенията от ерата на диско музиката освен на Запад, а и на Изток.

През октомври 2020 година историческата компания, която продаваше в комунистическия блок признака на “западащата " западна цивилизация, беше оповестена за банкрутирала от съда на Флоренция.

Тя изпитваше финансови проблеми от дълго време, само че в последна сметка пандемията се оказа гилотината, която я обезглави. Затова и Институтът за правосъдни разпродажби ще провежда през март пласмента на нови и непродадени артикули, събрани от 13 разнообразни магазина в Италия. Всичко това ще стане във краткотраен аутлет при спазването на епидемиологичните ограничения, с цел да няма скупчване на хора. Краят на историческата марка дънки е мотив за доста носталгия освен поради 62-те години история, които се крият зад тила на Rifle.

Освен всичко друго дънките бяха и детайлът, който участва в спомените на хиляди младежи от някогашните комунистически страни от времената, в които на панталоните беше разрешено да трансферират желязната завеса. “Райфъл " -ът беше красивият и безпределно мечтан западен контраст на българските дънки “Рила ". Историята на дънките Rifle е обвързвана с името на техния основател Джулио Фратини от флорентинската община Кампи Бизенцио. Той превежда на италиански език и за италианския нрав американската фантазия. Още през Втората международна война Джулио стартира да изкупува на кг старите и износени облекла на американските бойци. След това ги препродава в Прато до Флоренция.

Съвсем инцидентно обаче Фратини се натъква на дънките и дънковите произведения, създавани в Грийнсбъро, щата Северна Каролина, от компанията Cone Mills. Навремето тя е учредена от немски евреи, емигрирали в Съединените щати, които трансформират фамилното си име от Kahn на Cone, с цел да звучи по-американски. Джулио надушва бизнес, по тази причина вика брат си Фиоренцо и двамата отпътуват за Съединените щати. Сключват контракт с компанията от Грийнсбъро за импорт в Италия на дънкови артикули и платове.

През 1949 година семейството Фратини основава в Прато своята компания “Конфециони Фратини ". През 1958 година компанията се мести в Барберино ди Муджело и трансформира името си на “Супер Райфъл ", а след това и на “Райфъл ". То би трябвало да подухва асоциации на пушки, на уестърн, на каубои и на Америка. Още през 60-те години на предишния век дънките “Райфъл " жънат триумф. 600 служащи шият на смени във фабриката до Флоренция, с цел да смогнат на търсенето. Истинският взрив обаче идва през 80-те години. Дънките се продават на всички места. Класическите дънки са извънредно комфортни за работа, за свободно време, за дискотека.

“Райфъл " стават доста обичани и известни освен в Италия, а и в Швейцария, Англия, Израел, Холандия. Там се продават още от 70-те години. После нахлуват и на пазарите в някогашния руски блок. Те се трансформират в икона, в паметен артикул. За да отговори на търсенето, италианската марка открива даже магазини в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. През 1988 година в московския ГУМ продават 3 млн. чифта дънки По “Райфъл " полудяват и в България, Полша, Чехословакия. През 90-те години продажбите в някогашните соцстрани спадат, защото на пазарите на новите демокрации се настаняват и други западни марки. “Райфъл " по това време създава продуктите си в Мароко и Узбекистан, а пуловерите си - в Гърция и Турция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР