Кризата е жестока. Почти сме на предела на възможностите и

...
Кризата е жестока. Почти сме на предела на възможностите и
Коментари Харесай

Шефът на Пирогов зове: Нужен е локдаун веднага, заведенията трябва да затворят, детските градини - също

Кризата е жестока. Почти сме на лимита на опциите и би трябвало да се мисли за по-сериозни ограничения. Заведенията би трябвало да затворят най-малко за 2 седмици. Може би би трябвало да се вземе към този момент отношение и за по-малките деца. Това съобщи в ефира на Българското национално радио шефът на УМБАЛСМ “ Пирогов ” проф. Асен Балтов.

“За страдание може би ще би трябвало и те краткотрайно да спрат образованието и детските градини. Продължава да се усилва броят на новозаразените дребни пациенти ”, изясни проф. Балтов.

В болничното заведение има настанени 11 деца с коронавирусна зараза. Те са в положително положение, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър шефът на “ Пирогов “ ще предложи да се разкрият още 20 кревати за дребни пациенти, така наречен незабавни педиатрични случаи, както и спомагателни 10 реанимационни кревати поради дефицита на този вид кревати в цяла София.

“Около 10% от общия брой на приетите в болница се планува да бъдат непокътнати като реанимационни кревати “, разясни Балтов.

В момента в “ Пирогов “ са отделени 400 кревати за тежки и приблизително тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни действия.

“Запазването на плановия банкет тъкмо в идващите две седмици надали е най-важното. По-скоро значимото е да премине пикът, с цел да може по-късно да бъдем по-спокойни “, счита още проф. Балтов и добави:

“Според математическия модел пикът се чака до две-три седмици и какъв брой ще бъде равномерен или висок, зависи от нас ”.

“Проблемната партида на AstraZeneca е минала през " Пирогов “ в края на февруари и няма информация за проблеми и недоволства отвън естествените местни реакции в първите 24 часа ”, уточни още шефът на болничното заведение.

По думите му Южноафриканският вид на ковид е най-възможно да доближи до България.

“Там би трябвало да сме доста готови и доста съществено да се прави карантиниране на всички, които идват от този континент. Както е английският за Европа, по този начин е южноафриканският за Африка – той безусловно се е “настанил “, над 95% от случаите към този момент са с този вариант “, означи още проф. Балтов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР