Криза с водата е обявена в Искрец, Свидня, Своге и

...
Криза с водата е обявена в Искрец, Свидня, Своге и
Коментари Харесай

Криза с водата е обявена в Искрец, Свидня, Своге и части от Церово

Криза с водата е оповестена в Искрец, Свидня, Своге и елементи от Церово, поради неочакваното прекъсване на притока на река Искрецка. За това сигнализираха от Община Своге.

Ситуацията е оценена като сериозна от Кризисния щаб по бедствия и повреди – при денонощен нормален дебит от 130 литра в секунда, сега е към 30 литра в секунда. Това е довело до напълно прекъсване на водоподаването в с. Искрец, с. Свидня, гр Своге и част от село Церово. Причините към този момент са незнайни. Със заповед на зам.кмета Валентин Михайлов е въведено отчасти бедствено състояние.

Всички компании и частни лица, които разполагат с техника за снабдявне с вода за битови и питейни потребности, би трябвало да оказват помощ на общината.

Крайната дата на бедственото състояние не е известна - " до преодоляване на обстановката ".

Река Искрецка е един от най-големите притоци на Искър в Софийско. " Тя е една от реките с непрекъснат целогодишен висок дебит с карстови извори ", написа във Фейсбук потребителят Бойко Веселинов.

" Реката в с. Искрец изчезна! Днес 15 Август водата в р. Искрецка стартира бързо да понижава и към 19.00 ч. оттокът на водата спря изцяло. Коритото на реката към този момент е празно и изсъхнало. Пресъхнаха и двата най-големи извора от цялата карстова изворна верига които осигуряваха питейна вода за Искрец, Своге и още две три села от община Своге ", отбелязва Веселинов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР