Криза ли?Следващия път, когато чуете тази дума от устата на

...
Криза ли?Следващия път, когато чуете тази дума от устата на
Коментари Харесай

Babylon Berlin 4: Никой не може да спаси Германия от катастрофата

Криза ли?

Следващия път, когато чуете тази дума от устата на български политик през 2022 година, просто изгледайте първите 5 минути от епизод 1 на най-новия сезон на Babylon Berlin ( " Берлински Вавилон ", по HBO Max) - сериал, който пресъздава епохата на 20-те и 30-те години в Германия толкоз правдиво, че изтрива изцяло границите на времето.

За първи път основателите на немската продукция са решили, че даже богатото въображение на дизайнера на снимачната площадка Ули Ханиш (отговорен и за атмосферата в The Queen`s Gambit) не е задоволително, с цел да убеди феновете по какъв начин наподобява тоталната злополука на Германия в този интервал - и го допълват с няколко къси архивни записи от действителността.

Това са опашките на хилядите безработни хора. Това са мъжете и дамите, които са изгубили всичко поради Голямата меланхолия и спят върху тараби и колички на улицата. Това са инвалидите с военни униформи, които са принудени да се хранят в спонтанни кухни навън - никой не желае да знае какво в действителност е сготвено в казаните им. Това са стотиците деца, останали без семейство. Това е индивидът, който върви по улиците и върху себе си табела: " Безработен съм от 2 години, подготвен съм да приема всяка работа ".

1931 година е най-тежката фаза на финансовата рецесия в Германия. Десетки хиляди компании банкрутират след срутва на банковата система, а шест милиона души остават без издръжка. По-лесно е да спечелиш пари в кабарето, в сравнение с с специалността си.



Ето по този начин новият сезон на сериала влиза " като 100 000 волта във вените " с чувството за необратима съсипия и безнравственост, на която са обречени генерации германци след Първата международна война - а даже Хитлер още не е пристигнал на власт.

Полицейският комисар Гереон Рат и неговата сътрудничка Шарлоте Ритер са в окото на бурята от събития, а политици, индустриалци, мафиоти и корумпирани служители са се оплели в неосъществим възел. Този път всички погледи са ориентирани към бездомната сестра на Шарлоте - Тони, която става очевидец на тежко закононарушение, до момента в който се пробва да се избави от полицията.

Междувременно едно скъпо украшение попада на неправилното място в неправилното време, с цел да накара гангстер-евреин да прелети Атлантическия океан с " Граф Цепелин " и да дойде в Берлин по неотложност. Милиардерът, който направи голямо положение от финансовия провал през 1929 година и който мечтае да лети до Луната със лична ракета (всички прилики сред фиктивния воин Алфред Нюсен и Илон Мъск са неслучайни...), е подложен на колене.

Пристигането на съветски разузнавач в страната съответствува с миг на внезапен гърмеж в " салдото " на локалните незаконни групировки, които към този момент са си поделили черния пазар в Берлин.

Някой настойчиво се пробва да накара босовете да се избият между тях - и те са подготвени на всичко за отплата.



В другояче " червен " Берлин нацистите към този момент се движат на шпицкоманди и провеждат погроми върху еврейските магазини, до момента в който редовите служители на реда освен не обръщат внимание на безобразията им, а и им съучастват.

Комунистите не се разграничават изключително в своя личен поход против съвсем рухналата Ваймарска република. На първо място стои Партията, на второ - командирът по " подривната активност ", а всичко останало може да изчака. Малкото бранители на демокрацията и законите са безсилни против все по-яростната радикализация и военизиране на цялото общество.

Един от съдиите в Берлин се прочува измежду студентите по право с това, че завършва делата си за по-малко от 2 минути и половина - всички негови " жертви " са малолетни деца, които са останали без родители и дом, и нямат различен късмет за оцеляване, с изключение на да просят и крадат.

Същият арбитър заседава и в " частен " съд под името " Бялата ръка ", в който самозвано жури раздава правораздаване, а екзекуторите извършват смъртни присъди на часа.

Както и в първите сезони - Babylon Berlin стъпва върху сюжета и облиците от книгите на Фолкер Кучер (тук е ред на третия от деветте романа за комисар Рат - " Goldstein " ). Истинското ентусиазъм на режисьорите обаче идва от друго произведение на изкуството, родено точно през 1931 година - трилърът " M " на Фриц Ланг. Неговият сюжет, който наблюдава разкриването на сериен палач на деца, е заложен като един от множеството пластове на историята в Babylon Berlin 4.



A до момента в който първите чертежи на бъдещата ракета V2 към този момент лежат върху масата, с проект да стигне до Париж, Лондон или даже Ню Йорк, в една психиатрична лаборатория се появява опиат, кадърен да трансформира най-невинните характери в зверове.

На фона на тази мрачна приказка звучи красивата ария на Макс Раабе и Palast Orchester " Ein Tag wie Gold ": " Дали животът е единствено сън? Би било хубаво, само че нямам доверие, че е истина. Внимавай, тъй като елементарно забравяме. Нищо не остава същотo ".

От основаването си през 2017 година до момента Babylon Berlin продължава да намира пресечната точка на положителната престъпна история и същинската политическа рецесия, с отличен саундтрак и възприятие за комизъм. Актьорите Фолкер Брух и Лив Лиза Фрийс като че ли са родени в функциите си. Музиката е неизменимият незабележим воин на продукцията - най-скъпият сериал в историята на Германия, инвестицията в който в действителност си заслужава.

Babylon Berlin 4 може да се гледа в България през платформата на HBO Max. До момента към този момент са излезли 6 от общо 12 епизода, а финалът се задава на 12 ноември.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР