Криза: Домашната ракия става кът – какви си причните?Слабата реколта

...
Криза: Домашната ракия става кът – какви си причните?Слабата реколта
Коментари Харесай

Криза: Домашната ракия става кът – какви си причните?

Криза: Домашната ракия става ъгъл – какви си причните?

Слабата годишна продукция грозде и нараснала цена на селските казани за варене надуха цената на домашната ракия и тя към този момент гони купешката в магазина, сподели инспекция на „ Телеграф “.

В момента домашарката не пада под 10 лв. за литър,

и то най-народната. Хубавата върви по 15, а най-тънката стига до 18 лв. за литър.

Доскоро домашната ракия всеобщо вървеше по 10 лева, а интернет беше залят от разгласи, въпреки търговията с нея да е противозаконна. Много хора, които си варят обаче продават най-много на познати.

Опашките пред селските казани за варене се стопиха. Миналата година записвах искащи за 40-50 дни напред. Сега още веднъж са по 20 души дневно, само че протоколирам седмица за седмица.

Това описа пред „ Телеграф “ Васил Дойчинов, притежател на казанджийница в кюстендилското село Соволяно.

Не единствено реколтата от грозде е слаба. Лоши са добивите и от другите плодове. Цените обаче са нагоре. При гроздето повишаването е с 10-20 ст. на кг. Ако предходната година то се е продавало за 1,20-1,40 лв., в този момент цената му е скочила до 1,40-1,60 лв..
1500 са записаните селски казани
Все по-малко хора варят ракия за лична консумация и в Русенско, регистрират хора от сектора. „ Засега сме затворени. Не можем да кажем дали обектът ще отвори още веднъж. Няма хора “, споделиха от казанджийницата в русенския квартал „ Средна кула “, която е една от желаните в региона.

Селските казани още предходната година подвигнаха цените поради инфлацията и по-скъпите дърва. Това също е причина да има отлив от искащи да си варят ракия.

Казанджийницата в Соволяно е нараснала цената от 205 на 245 лв. за звук, като в сумата влизат и дървата. В Русенско за най-малкия котел, който е с съдържимост 250 литра, цената е към 80 лв., ако клиентът не донесе лични дърва. За котел от 450 литра, също без лични дърва, е към 120 лв..

В Пиринско обаче отлив от селските казани към този момент няма. „ Наплив си има, само че количеството на ракийката зависи от реколтата. Моят котел събира 300 кг материал, цената на един котел е 30 лв.. Предлагаме и дърва на тези, които нямат, те нарастнаха и също костват към 30 лв.. Така че този пакет услуги на клиента му излиза 60 лв.. При котел от 400 кг обаче цената към този момент е 40 лв., едно към 10 – по този начин върви “, сподели особено за „ Телеграф “ Иван Новоселски, който има казанджийница в благоевградското село Бело поле.
Според Иван Новоселски в Пиринско няма отлив на клиенти
Колко ракия може да изтече от един 300-килограмов котел? Тук също има условности. Ако клиентът е изпил докрай виното, то може да се изкара и единствено 10-15 литра „ огнена вода “. Но има ли повече вино вътре, добитата ракия може да стигне и 40 литра.

Заради неприятни метеорологични условия – периодично повтаряне на суша с дъждове, горещина и градушки, тази година реколтата от грозде е приблизително с 30% надолу. Някои болести като мана също удариха добивите. Има стопанства с 80, даже 100% пропаднала годишна продукция. Специалистите са безапелационни, че 2023-та е най-лошата година за гроздето от 2014 година насам.

Както всяка година, по този начин и тази митничарите започнаха интензивно да ревизират селските казани за възможни нарушавания. Регистрираните дребни обекти за дестилиране, както е формалното наименование на казанджийниците, са към 1500.

По закон домашна ракия може да се вари единствено в тях, и то при съблюдаване на строги правила. Всяко семейство има право да извари до 30 литра ракия единствено от лични плодове. За това количество се заплаща данък по понижена на половина ставка. За всеки литър от горната страна се заплаща цялостната ставка на акциза.

С други думи – за 40-градусова ракия жителите дължат по 2,20 лв. на литър за първите 30 л и по 4,40 лв. за всеки литър от горната страна. Ракията е единствено за персонална консумация, продажбата й е строго неразрешена, тя не може да се търгува в интернет, да се продава в заведения и така нататък, припомниха от Агенция „ Митници “.
Домашната ракия е единствено за лична консумация
Събраните доходи от данък от селските казани са към този момент близо 1 милион лв., демонстрира информация, предоставена на „ Телеграф “. През 2020 година в държавната хазна са импортирани 800 017 лв., през 2021-ва – 892 175 лв., а през 2022-ра сумата е набъбнала до 930 449 лв..

Най-честите нарушавания, които откриват митничарите при инспекциите, са за непопълнена информация декларация – тя би трябвало да се попълня при започване на варенето и в нея се разказва какъв брой е суровината и какъв е нейният генезис. Домашната ракия, която се продава в нарушаване на законовите разпореждания, се задържа. А казаните в частни парцели, които не са регистрирани, се изземват.

Много постоянно, с цел да разкриват незаконна търговия с ракия без данък, митничарите влизат в ролята на купувачи под прикритие.

Най-пресният подобен случай е от село в община Братя Даскалови. След получена оперативна информация митничари от Пловдив правят контролна покупка на 10 л ракия от мъж на 62 година, гражданин на селото. В хода на контролните дейности чиновниците открили, че в жилището на мъжа се съхраняват 308 л алкохол без документи. По случая е формирано досъдебно произвеждане.

Общо 1718,8 литра незаконен алкохол откриха чиновниците на териториална дирекция „ Митници “-Пловдив при четири обособени инспекции през октомври. Най-голямото количество е намерено на 18 октомври в частен парцел в пазарджишко село. В жилищна сграда са открити общо 780 литра в 78 пластмасови бутилки от по 10 л.

От всяко намерено количество открит незаконен алкохол се вземат представителни проби, които се тестват в митническа лаборатория. Целта е да се дефинира алкохолният градус с оглед начисляване на акциза, само че при тестванията се виждат и други характерности на алкохола.

В последните години митниците не са откривали количества алкохол, които да крият непосредствена заплаха за здравето, да вземем за пример поради повишени количества над нормите на метилов алкохол. Макар че това е добра вест, склонните да рискуват с незаконен алкохол не трябва да бъдат спокойни, акцентират от Агенция „ Митници “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР