Кривата на заболеваемостта в страната в момента е възходяща. Между

...
Кривата на заболеваемостта в страната в момента е възходяща. Между
Коментари Харесай

Обмислят при болен от коронавирус да се слага под карантина цялото му семейство


Кривата на заболеваемостта в страната сега е възходяща. Между 10 и 14% е нарастването на случаите всеки ден. Пикът на разпространяване на ковид у нас се чака към Великден. Това разгласи началникът на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, представен от Българска национална телевизия.

До момента в България са направени 6454 теста, от които единствено в столицата - 4800. Предстои и въвеждането на бързото тестуване, което ще добави статистиката и по този начин ще се открият случаи на хора, които към този момент са преболедували без да знаят. А новите градове с открити случаи на ковид у нас са Кърджали и Хасково. В Бургас има доказан случай на тригодишно дете, което го прави и най-малкият потвърден пациент.
Най-тежките случаи сега са в " Пирогов ", където има един интубиран пациент и в болничното заведение " Св. Анна " където интубираните са двама - на 75 и 54 години.

Десетократно е повишен потенциалът на лечебните заведения, като всяка една е длъжна да има отделени кревати и респиратори за заболели от COVID-19.

“Те са 7473 кревати, 1137 са в София. Интензивните кревати са 1347, от които 518 са в София, разбирайте това с респиратори. Това не е цялостният потенциал на лечебните заведения ”, изясни още ген. Мутафчийски.

9 са към този момент оздравелите и изписани пациенти в България. Изработени са и рекомендации за освобождение на пациенти в положително положение, които ще бъдат пускани за домашно лекуване, макар че не са изчистени от вируса. Те ще престояват под домашна карантина в продължение на 21 дни и по-късно ще минават тест за удостоверение, че са изчистени. В момента под домашна карантина са над 6000 българи.

“Обмисляме концепцията за рекомендация в едно семейство, в случай че е открито ковид възпален, да се счита цялото семейство под карантина, тази процедура е възприета на доста места по света ”, сподели ген. Мутафчийски.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР