Кривата на заболеваемостта от COVID-19 в Пловдив и в страната

...
Кривата на заболеваемостта от COVID-19 в Пловдив и в страната
Коментари Харесай

Ръст на заболелите в Пловдив, ще се стигне ли до локдаун

Кривата на заболеваемостта от COVID-19 в Пловдив и в страната върви стремително нагоре, а съгласно новия проект локдаун на локално равнище (затваряне на бизнеси, заведения и прекосяване към онлайн обучение) ще бъде налаган на Етап 4 при над 80% претовареност на интензивните кревати.
Пловдив към момента не е доближил този предел, само че стремително се е насочил към него, по тази причина и на следващия ден незабавно се привиква Областния действен щаб, който би трябвало да реши дали ще се разкрият още интензивни кревати за закъснение на навлизането в Етап 4.

От общо 123 интензивни кревати в Пловдив все още 63 са заети, като 39 от пациентите са интубирани. Това значи, че 51% от интензивните кревати в града под тепетата са запълнени, а 62% от заболелите, стигнали до болница – интубирани. От данните ясно се вижда, че градът под тепетата най-малко за в този момент не е стигнал равнищата, нужни за затваряне.

Общият брой разкрити кревати за област Пловдив са 841, като 50 от тях са за деца. Нито едно заболяло хлапе не е стигнало до интензивните кревати. „ Имаме задоволително свободни кревати, само че в случай че се наложи може да реагираме с нови. Тук обаче идва казусът с дефицита на медицински личен състав “, изясни зам.-директорът на РЗИ – Пловдив доктор Аргир Аргиров.

Той изясни, че терзанията му не са свързани толкоз със свободните кревати, колкото с наклонността на внезапно увеличение на новите случаи на COVID-19 в града под тепетата. Това си проличава освен от цифрите, само че и от опашките за PCR проби, които се заформиха пред лабораториите през последните дни. Само до 15 часа в първия работен ден за седмицата инфектираните бяха 260 души. Наблюдава се и още една причинност – към 19% от заболелите от ковид са до 18 години.

Междувременно през уикенда са бити общо 3712 игли, като единствено 541 от тях са първи. Това значи, че продължава наклонността всеобщо пловдивчани да вървят за бустерна доза – 2707 души са се реваксинирали събота и неделя. „ Важно е хората да се имунизират, с цел да излезем по-бързо от коронавирус рецесията и да защитим себе си и околните си “, изясни доктор Аргиров.
Свързани вести Първи регион в България на крачка от локдаун, вижте коронавирус картата Един имунизиран и 24 без имунизация починаха от ковид в Пловдивско
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР