Критиките са насочени най-вече към условието, което Австрия поставя, за

...
Критиките са насочени най-вече към условието, което Австрия поставя, за
Коментари Харесай

Остри критики от Нинова и Костадинов за Шенген: Подхвърлени трохи срещу бежанци

Критиките са ориентирани най-много към изискването, което Австрия слага, за даване на леговище на афганистанци и сирийци. 

Към никоя страна не са поставяни условия за Шенген, както към България. Изпълнили сме всички условия и заслужаваме всичко - пълноценно включване в Шенген. Без измислени разделяния - по въздух, по вода, само че без суша. Това сподели Корнелия Нинова, представена в известие на Българска социалистическа партия.

" Вместо това - нищо. Свидетели сме на следващата неистина на сглобката - били ни позволили отчасти. Да, но не. Никъде не са ни позволили, тъй като ни ръководят некадърници и предатели на националния интерес ", съобщи Нинова.

Външната политика е напълно в ръцете на ГЕРБ. Министърът на външните работа е техен, а ръководител на парламентарната комисия по външна политика е самият Бойко Борисов, който още веднъж се прави на съпротива самичък на себе си, разяснява Нинова и пита: " Кой ще поеме отговорност за този неуспех? "

" Ако е правилно, че са се съгласили на подхвърлени трохи против приемане на бежанци от Сирия и Афганистан, това е причина за незабавна оставка на държавното управление ", безапелационна е ръководителят на Българска социалистическа партия.

Правителството трансформира България в голям бежански лагер, счита Костадин Костадинов, представен от Българска телеграфна агенция по информация на Политическа партия " Възраждане ".

" Една вест разтресе българския политически хоризонт по празниците - приели са ни в Шенген! Е, към този момент единствено по въздушен и воден път, и то чак от март, и то чак откакто подпишем сделка за приемане на хиляди незаконни емигранти, и то чак откакто увеличим контрола над границите си от непознати полицейски и военни сили ", съобщи Костадинов.

Председателят на " Възраждане " отбелязва обаче, че "...все още нищо не е подписано ". " В подмяна на въздушен и воден Шенген сме се съгласили да одобряваме назад незаконни емигранти, които към този момент са минавали през наша територия на път за Западна Европа, според Дъблинските разпореждания. Иначе казано, страната ни постепенно ще се трансформира в един голям лагер за азиатци и африканци, в който ние българите последователно ще станем малцинство ", разяснява Костадинов.

, че в този момент настоящата система от Дъблин залага на това да се дефинира една-единствена държава-членка, която да дава отговор за обработването на дадена молба за леговище. Процедурата се основава на няколко критерия, в това число критериите за първа страна на влизане. На процедура това значи, че единствено една дребна част от страните членки дават отговор за обработването на по-голямата част от молбите за леговище. Миграционната рецесия изведе на напред във времето рестриктивните мерки на настоящата система, която натоварва страните членки на първа линия, счита Европейски Съюз. 

В Регламента от Дъблин се откриват разпоредбите за установяване на страната членка, способена за разглеждането на молба за леговище.

Системата беше в началото основана през 1990 година и след това обновена през 2003 година и 2013 година

Костадинов акцентира, че Дъблинските разпореждания отпадат през пролетта следващата година, а " Съветът и Европарламентът сега задъхано договарят и одобряват правни актове ". Дъблинските разпореждания ще бъдат сменени от качествено нова система, така наречен Пакт за миграцията и убежището, състоящ се от няколко регламента и наставления.

Най общо, с новите разпореждания се дефинират отговорности за лицата, търсещи леговище, да подават молба в първата страна членка на влизане или на легален престой. Възпират се вторичните придвижвания, като се лимитират опциите за преустановяване или прекачване на компетентността сред страните членки и по този метод се понижават опциите на претендента да избере страната членка, в която да подаде молбата си.

Какво плануват австрийските условия

В края на март следващата година ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, като на идващ стадий се чака това да стане и за сухоземните, потвърдиха след последно за годината държавно съвещание министър председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. По-късно австрийското вътрешно министерство напомни, че отварянето на Шенгенското европейско морско и въздушно пространство за България и Румъния не съставлява цялостно присъединение към Шенгенската зона и не може да се уточни дата за по този начин нареченото цялостно присъединение.

Австрийските условия за така наречен въздушен Шенген плануват разширение на задачата на " Фронтекс " в България и увеличение на финансовите средства от Европейска комисия за построяването на постоянна отбрана на външните граници. Освен това Виена изисква усилване на контрола по сухопътните граници, както и България и Румъния да одобряват хора, търсещи леговище, изключително от Афганистан и Сирия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР