Критика от САЩ в навечерието на парламентарните избори у нас.

...
Критика от САЩ в навечерието на парламентарните избори у нас.
Коментари Харесай

Ето ги американските сенатори, които казват, че България има проблем с корупцията

 Критика от Съединени американски щати в навечерието на парламентарните избори у нас. В взаимно изказване двама американски сенатори – демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш, приканват българското държавно управление и правораздавателната система " да положат повече старания за гарантиране на върховенството на закона за всички жители, а освен за някои ". Внимание е обърнато на митингите против държавното управление, като се приканва за завършек на корупцията, съблюдаване на демократичните полезности и свободата на медиите.

Двама авторитетни американски сенатори разгласиха позиция преди началото на предизборната акция в България.

В изявлението  на ръководителя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се споделя:

" България реализира най-ниски резултати в Европейския съюз както по показателя за разбиране на корупцията на Transparency International за 2019 година, по този начин и по международния показател за независимост на пресата на " Репортери без граници ". Тази ранглиста акцентира широтата на провокациите, пред които е изправена България "

" Българското държавно управление и правосъдната система би трябвало да пазят върховенството на закона и равнопоставеността на всички жители, а освен на някои. Медиите би трябвало да имат свободата да разгласяват истината, без да се опасяват от принуждение и санкции “.

" Постоянната корупция, утежняването на медийната независимост, политизирането на правораздаването и други закани за върховенството на закона слагат съществени провокации пред двустранните американско-български връзки “, се акцентира в изказването, което е оповестено на персоналната страница на Менендес.

Двамата сенатори напомнят, че въпреки да е член на НАТО и Европейски Съюз, България е на последните места по медийна независимост съгласно " Репортери без граници “ и " Трансперънси интернешънъл “.

Менендес и Риш декларират, че Съединени американски щати би трябвало да оказват помощ на България да се оправи с корупцията, да възвърне самостоятелните медии и да поддържа върховенството на закона.

" В продължение на съвсем осем месеца, в непрекъсната поредност от митинги, хората в България приканиха за преустановяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните полезности. С наближаването на парламентарните избори през април е неотложно държавното управление на България да отбрани тези полезности. И в духа на дългогодишните ни връзки, Съединени американски щати би трябвало да поддържат тези апели и да подкрепят България в битката с корупцията, възобновяване на самостоятелните медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България подхваща, с цел да се оправи с тези проблеми, ще служат единствено за в допълнение подсилване на нашите връзки ", се показва в взаимното изказване на двамата американски сенатори.

" В формалната страница на Сената не открихме позиция на сенатори, публично изразена посредством институцията ", съобщи пък зам.-външният министър Георг Георгиев. 

" Самото изказване е направено от персонален профил, то не ангажира институцията, не ангажира Сената, по никакъв метод не е публично изразено мнение и мнение от американската страна или неин орган ", съобщи Георгиев.

И продължи: " Това е позицията на нашия държавен глава ". Според Георг Георгиев президентът прави внушения, че позицията е на Сената, а в действителност тя е на двама сенатори и не ангажира институцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР