Критичното мислене е основно умение за всеки, който иска да

...
Критичното мислене е основно умение за всеки, който иска да
Коментари Харесай

Как да подобрите критичното си мислене?

Критичното мислене е главно умеене за всеки, който желае да бъде сполучлив в бизнеса.

То ни разрешава да проучваме вярно информацията, с цел да намерим подобаващи решения на проблемите.

Но също по този начин е значимо да мислим сериозно във всекидневния живот - оказва помощ ни да филтрираме подправените вести, да вземем за пример.

Въпреки че множеството от нас имат несъмнено равнище на потенциал за сериозно мислене, постоянно има какво да се усъвършенства. Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ да извършите това:

Разберете концепцията за сериозното мислене

Това е разликата сред приемането на това, което ви се споделя, и задаването на въпроси, като да вземем за пример за какво ви се споделя това и какъв е претекстът на говорещия. От това следва, че когато се учим да мислим сериозно, е значимо да задаваме въпроси. Когато идващия път четете отчет или слушате презентация, пробвайте да зададете колкото се може повече въпроси.

Въпреки че рискувате да прекъснете водещия, задаването на въпроси е в полза на всички, тъй като може да помогне да се разкрият недостатъци в логиката и да се проправи пътя за по-добро решение на даден проблем.

Освен да задавате въпроси по отношение на информацията пред вас, значимо е също по този начин постоянно да поставяте под въпрос личните си мисли и дейности.

Разпитването на себе си ще ви помогне да идентифицирате държания, които са безполезни или самоунищожителни. Твърде постоянно продължаваме с несъмнено държание, тъй като наподобява вярно, а в действителност утежнява нещата.



Обърнете внимание на цялата входяща информация

От първостепенно значение е да обръщате внимание на цялата информация, която срещате по пътя си, без значение дали идва от източник или лице, с което сте съгласни. Хората без умения за сериозно мислене са склонни да заглушават информацията, която не желаят да чуят, до момента в който хората, които не харесваме, съвсем постоянно имат нещо потребно да кажат.

Развийте далновидност

Доброто сериозно мислене постоянно включва детайл на далновидност. Успешните сериозно мислещи са в положение да употребяват информацията, с която разполагат, с цел да предскажат какво ще се случи в бъдеще. Прозорливостта обаче не е обвързвана с ясновидци и карти таро. Вместо това става дума за деликатно обсъждане на всички вероятни последствия от несъмнено деяние.

Критичното мислене, като всичко друго, изисква процедура. Ето за какво е добра концепция да освободите живота си от губещи време действия, като взиране в Netflix, с цел да имате повече време за упражняване. Това обаче не значи, че не би трябвало да се отпускате. Всъщност, мозъкът се нуждае от отмора, с цел да се развива. Опитайте се обаче да изберете нещо по-стимулиращо, като четене на книга.

Планирайте деня си

Колкото повече практикувате сериозно мислене, толкоз по-лесно ще ви бъде. В началото обаче е належащо време. Ето за какво е значимо да увеличите оптимално времето си, като планирате деликатно. Подредете дилемите си по приоритет и не отхапвайте повече, в сравнение с можете да сдъвчете.

Уверете се, че си позволявате задоволително време, с цел да се концентрирайте в действителност върху всеки от плановете си и да ги разгледате сериозно.

Практикувайте сериозно мислене в ежедневния живот

Не ограничавайте практиката си на сериозно мислене до работно време. Въпреки че способността да мислите сериозно е наложителна, в случай че желаете да бъдете сполучливи в бизнеса, това също е значимо житейско умеене в всекидневието. Следващия път, когато избирате книга за четене или гледане на вести, запитайте се какво желаете да спечелите от книгата или за какво залагате на този източник на вести.

Водете дневник

Опитайте се да записвате сложни обстановки, които пораждат и по какъв начин се справяте с тях. Записването на мислите ви в сходни обстановки ще помогне да разсъждавате по-добре върху личните си дейности.

В началото може да не е елементарно, само че разкриването на реакциите ви към сложна обстановка ще ви помогне да идентифицирате и премахнете разрушителното държание и затова да разрешите проблемите по-ефективно.



Проверете егото си

Наличието на мощно его може да попречи на сериозното мислене, защото затруднява обективността при оценка на обстановката. Въпреки това, прекомерният алтруизъм също не оказва помощ. Опитайте се да придадете еднообразно равнище на значимост както на вашите потребности, по този начин и на потребностите на другите.

Когато анализирате обстановка, пробвайте се да се концентрирайте върху мотивацията на хората; за какво желаят избран резултат?

Поемете лидерска роля

Ако се чувствате уверени, за какво не се хвърлите дълбоко и не се включите непринудено да ръководите план? От водачите се изисква непрекъснато да мислят сериозно, което значи, че ще имате доста процедура. И както всички знаем, практиката ни прави по-добри. Така че идващия път, в който шефът ви изиска доброволец, който да оглави нова самодейност, за какво да не се решите?
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР