Критично застрашена есетрова риба с хайвер от вида пъструга бе

...
Критично застрашена есетрова риба с хайвер от вида пъструга бе
Коментари Харесай

Международен ден на река Дунав: Критично застрашена есетра с хайвер бе установена в българския участък

Критично застрашена есетрова риба с хайвер от типа пъструга бе открита в границите на тазгодишната научна експедиция, проведена от WWF България.

За поредна година пририродозащитната организация изследва положението на есетровите популации в българския сектор на реката. Древните риби съществуват от 200 милиона години, само че през днешния ден са на ръба на оцеляването. За да бъдат съхранени, е от основно значение събирането на настоящи научни данни за разпространяването им в река Дунав.

Още при започване на изследванията през тази година бе уловена женска с хайвер, представител на типа пъструга, който дружно с моруната и съветската есетра, са със статут на сериозно застрашени, до момента в който четвъртият тип, чигата,  е със статут „ заплашен “.

Пъстругата живее в Черно море и мигрира напролет и есента. Женските екземпляри изминават стотици километри нагоре по течението на Дунав и остават по местата за мятане на хайвер единствено към 10-ина дни. Пъстругата стопира да се храни с началото на миграцията. Храненето се възвръща чак откакто се върне назад в морето.

Уловената пъструга беше дълга съвсем 140 см и тежеше 10 кг. С помощта на Тихомир Стефанов от Националния природонаучен музей към Българска академия на науките специалистите съумяха да сложат акустичен трансмитер, с който ще можем да следим придвижването на пъстругата по Дунав. След маркиране и взимане на генетична проба, есетрата беше пусната още веднъж в реката.

Улавянето на този образец е от изключителна значимост за обезпечаване на информация за размножаването и миграциите на есетровите риби. Научната експедиция продължава и през месец юли.

Търсенето на сериозно застрашени типове в реката е като търсене на игла в купа сено. Миналата година екипът организира 50-дневни интензивни изследвания и съумя да откри осем есетри.

През 2014 година екипът на WWF България улови една-единствена новоизлюпена есетра – моруната Апостол, която бе хваната навръх днешната дата, точно на Международния ден на река Дунав, през 2015 година хванатите есетри бяха две – пъструга и чига, които получиха имената Ветрен и Юли.
 
За финансиране на изследванията WWF разчита на помощта на донори. Научната експедиция през предишното лято бе обезпечена напълно от дарения. Всеки може да стане донор онлайн на SpaseteDivataPriroda.bg/esetra.
  
За есетрите:

Появили се преди 200 милиона години, есетровите риби са античен тип мигриращи риби, които през днешния ден са на ръба на изгубването. Басейнът на река Дунав е запазил някои от най-важните популациите на есетрови риби в света през днешния ден, като Румъния и България имат единствените към момента жизнеспособни популации от диви есетрови риби в Европейския съюз.
 
Въпреки че са надживели динозаврите, през днешния ден есетрови риби са най-застрашените животни, включени в Червената книга на международно застрашените типове на Международния съюз за запазване на природата. До 19-ти век великански есетрови риби мигрират по река Дунав чак до Германия и на тях разчитат доста риболовен общности. Днес обаче три от шестте локални дунавски типове се дефинират като сериозно застрашени, един като заплашен, а два се считат за изчезнали.
 
Основните закани пред есетрите са промените в реката (загубата на местата за размножаване и отрастване на рибките и спирането на миграционния им път), замърсяването на водата, свръхуловът и бракониерството.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР