Критично ниско е нивото на Дунав, особено в германския и

...
Критично ниско е нивото на Дунав, особено в германския и
Коментари Харесай

Критичен спад в нивото на река Дунав, има заседнали кораби

Критично ниско е равнището на Дунав, изключително в немския и унгарския сектор на реката. Там има заседнали пасажерски кораби, които не могат да продължат по маршрутите си. В българската част два товарни кораба са заседнали в региона на Русе.


Наводненията в Централна и Западна Европа от началото на лятото отстъпиха преди седмици с високи температури и липса на превалявания. В дунавските пристанища на Виена са блокирани 20 пасажерски кораба. Туристите са изправени пред избор: или да продължат круиза по суша с рейс, или да чакат да завали.

В Унгария реките са достигнали рекордно ниско равнище, тъй че Дунав не може да разчита на притоци. Внушителното езеро Балатон се е свило до най-малко.
 Опасно ниско е равнището на река Дунав Опасно ниско е равнището на река Дунав
Критично е равнището на река Дунав, изключително в немския и унгарския сектор. Заради високите температури и неналичието на превалявания през последните дни, ниск...

В българския сектор край Русе пасажерските кораби към момента се придвижват. Проблеми изпитват товарните, които газят по-дълбоко. Два от тях са заседнали.

Най-тежко е положението в речните сектори, които не са драгирани. Един от тях е в региона на силистренското село Попина. Там сега е маркиращият транспортен съд " Вит ", който към този момент е обозначил нов плавателен път.
Инж. Павлин Цонев - изпълнителен шеф на Агенцията за изследване и поддържане на плавателния път по река Дунав: Засега главният затруднител на корабоплаването е в региона на Попина, на остров Гарван, където дълбочините са от порядъка на 2.10 - 2.20 м. Но се надяваме сътрудниците, като извършат хидрографските действия след маркиране на новия път, да имаме по-добри условия за тези, които пътуват.
Ако не завали, прогнозата за идващите дни е равнището на Дунав да продължи да се намалява и ситуацията по реката още да се усложни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР