Критично ниско е нивото на Дунав, българската част на реката,

...
Критично ниско е нивото на Дунав, българската част на реката,
Коментари Харесай

Критично ниски нива на Дунав, има заседнали кораби

Критично ниско е равнището на Дунав, българската част на реката, в региона на Русе, са заседнали два товарни кораба, съобщи Българска национална телевизия.

Особено тежка е обстановката в немския и унгарския сектор, където има блокирани пасажерски кораби, които не могат да продължат по маршрутите си. Причина за крайното маловодие са високите температури и неналичието на превалявания през последните дни.

В дунавските пристанища на Виена има 20 пасажерски кораба, изчакващи равнището на водата да се увеличи. Туристите са изправени пред избор: или да продължат круиза по суша с рейс, или да се надяват да завали.

В Унгария реките са достигнали рекордно ниско равнище, тъй че Дунав не може да разчита на притоци. Внушителното езеро Балатон се е свило до най-малко.

В българския сектор край Русе пасажерските кораби към момента се придвижват. Проблеми изпитват товарните, които се нуждаят от по-дълбоки води. Поради това два от тях са заседнали.

Най-тежко е положението в речните сектори, които не са били драгирани. Един от тях е в региона на силистренското село Попина. Маркиращият транспортен съд " Вит " към този момент е обозначил нов плавателен път.

" Засега главният затруднител на корабоплаването е в региона на Попина, на остров Гарван, където дълбочините са от порядъка на 2.10 - 2.20 м. Но се надяваме сътрудниците, като извършат хидрографските действия след маркиране на новия път, да имаме по-добри условия за тези, които пътуват. " - разяснява инж. Павлин Цонев, изпълнителен шеф на Агенцията за изследване и поддържане на плавателния път по река Дунав.

Ако не завали, през идващите дни равнището на Дунав ще продължи да се намалява, което в допълнение ще усложни ситуацията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР