Критичната ситуация с липсата на определени лекарства продължава. Темата коментира

...
Критичната ситуация с липсата на определени лекарства продължава. Темата коментира
Коментари Харесай

12 инсулина са много дефицитни, разменят се в социалните мрежи

Критичната обстановка с неналичието на избрани медикаменти продължава. Темата разяснява Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

„ Тази игра продължава да се случва, тъй като се позволява от закона. Тази активност на дистрибуторите е законна. Проблемът е, че е неморална и лишава доста хора от лекуване. Дистрибуторът може да изнася медикаменти единствено когато е възобновен българският пазар, а в тази ситуация не е. Много съществено липсват седем инсулина – не можем да ги заредим в аптеките и не можем да ги отпуснем. Още най-малко пет са дефицитни. Разликата при тях е, че има най-малко някои дребни доставки, понякога, по няколко опаковки, подават са за ден-два, след това отново изчезват. Общо 12 инсулина са доста, доста дефицитни “, уточни Николай Костов.

" За хората е доста мъчно, тъй като единствено няколко дни, в случай че не употребяват инсулин, ще получат хипогликемична рецесия. Разменят си инсулини в обществените мрежи, за всеки болен са нужни друг брой. Употребата зависи и от храненето. Някои са принудени да се хранят по-малко, с цел да им стигне количеството инсулин “, изясни още той.

" Основните проблеми са два - паралелният експорт и индустриалните проблеми. В единия случай се изнасят истински, скъпо струващи медикаменти, в другата група са главно генерични медикаменти, които са елементарно заменими. Големият проблем за мен е износът и законопроектът, който се приготвя, е ориентиран тъкмо натам ", счита Николай Костов. Според него са нужни строги правила.

392 медикаменти изцяло липсват. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР