Критериите за членство на Северна Македония в ЕС са много

...
Критериите за членство на Северна Македония в ЕС са много
Коментари Харесай

Вархеи пред БГНЕС: Преговорната рамка за Северна Македония няма да се промени

Критериите за участие на Северна Македония в Европейски Съюз са доста ясни. Не чакам някаква смяна на Преговорната рамка. Не считам, че държавите-членки желаят да преразглеждат изискванията.


Това съобщи в извънредно изявление за БГНЕС Оливер Вархеи, еврокомисар по въпросите на разширението и съседството.

През последните месеци редица македонски политици настояват, че може да има смяна в Преговорната Рамка за Скопие.

Запитан дали има някаква опция за смяна на изискванията, които РСМ би трябвало да извърши, еврокомисарят отговори:

„ Критериите са доста ясни от 2022 година насам, когато беше призната Преговорната рамка. Те би трябвало да бъдат изпълнени и в този смисъл не чакам някаква смяна. Не считам, че държавите-членки ще желаят да преразгледат някое от изискванията. Ясно е, че те би трябвало да бъдат изпълнени. “

„ Надявам се, че незабавно след изборите новото държавно управление в Северна Македония да поеме тази работа и да продължим напред с осъществяването на критериите “, добави той.

На въпрос на БГНЕС дали геополитическия план на Белград „ Сръбски свят “ има място в Европейския съюз, еврокомисарят отговори:

„ Критериите за Сърбия също са доста ясни. Добросъседските връзки са част от изискванията за допускане в Европейски Съюз за всяка една от страните претенденти “.

„ Сърбия има напредък по своя път към Европейския съюз. Ако погледнете към Клъстър 3, той е подготвен да бъде отворен. Ясно е също, че привеждането към Общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз за съветската експанзия против Украйна се трансформира в още по-важна тематика за претендентите. Сега държавите-членки на Европейски Съюз гледат още по-внимателно на спазването ѝ. “, добави Оливер Вархеи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР