Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), наскоро намекна

...
Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), наскоро намекна
Коментари Харесай

ЕЦБ може да намалят лихвените проценти следващия месец

Кристин Лагард, ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ), неотдавна загатна за евентуално намаляване на лихвения % през идващия месец при изискване, че икономическите индикатори се стабилизират.

Лагард уточни, че е евентуално намаляване на лихвения %, в случай че растежът на потребителските цени остане под надзор и идните данни се съобразят с актуалните прогнози на ЕЦБ.

Това изказване идва на фона на спекулации, че посоката на политиката на банката може да се промени, отразявайки неотдавнашното преодоляване на инфлационните пикове, които оказаха влияние върху стопанската система на еврозоната. Управителният съвет на ЕЦБ ще се събере по-късно повече от две седмици, с цел да разиска тази евентуална смяна в политиката.

В изявление за предаването “ ” Лагард акцентира, че решението значително ще зависи от последните стопански данни. Тя резервира внимателна позиция, като уточни, че към момента не са поети твърди задължения, само че призна опцията за деяние, в случай че данните го поддържат.

Разглеждането на въпроса за понижаване на лихвените проценти от страна на централната банка следва интервал на нараснала инфлация, породена от разнообразни световни разстройства, в това число съветската инвазия в Украйна през 2022 година Тъй като инфлацията към този момент се приближи до целевото ниво на ЕЦБ от 2%, намаляването на лихвения % може да спомогне за стабилизиране и евентуално стимулиране на стопанската система на еврозоната посредством намаление на разноските по заемите. Лагард означи, че това може да насърчи разноските и вложенията, като по този метод поддържа икономическия напредък в страните членки.

Освен намаляването на лихвените проценти Лагард прегледа и по-широки стопански проблеми, в това число идните избори в Съединени американски щати и евентуалните им последствия за Европа. Макар да почита изборния развой, тя изрази угриженост за това по какъв начин резултатите от изборите биха могли да повлияят на европейските стопански политики.

Тя акцентира нуждата Европа да бъде готова за всички стопански провокации, които могат да зародят вследствие на новите политики на Съединени американски щати. Освен това посочи смисъла на консолидираното на дълготрайни екологични съображения в настоящите парични политики, като акцентира нуждата от стратегическо обмисляне, с цел да се подсигурява, че ЕЦБ ще бъде водеща, а не ще следва международните стопански трендове.

Лагард удостовери уговорката си за реализиране и поддържане на инфлационната цел на ЕЦБ от 2%, определяйки я като своя задача и обвързване. Тя акцентира, че тази цел е от решаващо значение освен за актуалната икономическа непоклатимост, само че и за полагането на основите на бъдещата резистентност.

По време на изявлението Лагард даде визия за вътрешните полемики по време на двудневното изнесено съвещание на ЕЦБ в Килкени, където повече от 20 членове на Управителния съвет се събраха, с цел да обсъдят тези въпроси на четири очи. Тези полемики са част от по-широка тактика за справяне с непосредствените стопански провокации и бъдещите опасности, като се подсигурява уравновесен и самодеен метод към паричната политика.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР