Кристиано Роналдо се завърна в Испания да получи наградата „Марка

...
Кристиано Роналдо се завърна в Испания да получи наградата „Марка
Коментари Харесай

Интервюто с Роналдо: След Мадрид ми трябваше нова мотивация

Кристиано Роналдо се завърна в Испания да получи премията „ Марка Легенда” и по-късно приказва обширно за своите титли и за наближаващия сезон с Ювентус, за Реал Мадрид, за Барселона, за Неймар… Изглежда да се усеща уютно при завръщането си в града, който му даде толкоз доста и на спортно, и на персонално равнище. Не бяга от никой въпрос. Мадрид, счита той, ще се бори за всички купи, само че в този момент залага на своя Юве. Вижда напълно скоро „ и бианконери” с мечтаната Европейска купа.

- Спечелихте на процедура всичко в своята кариера. Чувствате ли се удовлетворен от постигнатото?

- Направих лека смяна предходната година, тъй като напуснах Мадрид в търсене на спомагателна мотивация за кариерата си след всичко извоювано тук. Трябваше ми смяна, с цел да мога да изразя своя футбол, защото мисля, че имам още доста какво да предложа – и на самия себе си, и на почитателите, и на Юве. И съм сигурен, че ще продължи да е по този начин. Още се усещам въодушевен и одобрявам това, което върша. Разбира се, че най-вече обичам да спечелвам трофеи. Миналия сезон, с помощта на Бог, спечелихме три: скудетото, купата и Лигата на нациите с Португалия, така че годината е висша.

- Не мога и да си показва какъв брой препълнен е музеят. Има ли място за още титли?

- Музеят си е доста добре и в случай че няма място, ще изградим за още. Не можем да се отхвърляме от никой от тях – едни може и да са по-важни от други, само че имаме място за всички: „ Златната топка”, Играч на годината, голмайстор и така нататък Както споделям постоянно на моите другари, трофеят си е трофей…

- Какво е за Вас премията „ Марка Легенда”?

- Много е значима, тъй като се връчва единствено на същинските митове. Смятам, че беше редно да се даде и на Кристиано Роналдо след всичко сторено в кариерата, изключително в Реал Мадрид. Голяма горделивост е за мен да я получа и желая да благодаря на вестник „ Марка” за тази дадена ми опция и за това, че я получавам в Мадрид. Много съм благополучен да се завърна в Испания и в този град.



- Чухме Маурицио Сари да споделя, че ще Ви даде цялостна независимост на терена. Как Ви се коства това?

- Това е един метод да се изразя в играта, само че е ясно, че няма да се случи тъкмо по този начин, тъй като си има отборна идея и аз си имам своята работа като част от нея: да затрупвам пространства, да пазя при статични положения… Ще върша същото, което върших в Мадрид, в първата ми година в Юве и в националния тим: ще нападам със независимост, но и ще си правя в същото време работата в отбрана. Защото единствено тим, играещ с всичките си футболисти и в двете етапи на играта, може да завоюва огромните титли.

- Казахте, че ще играете до 40-годишна възраст. Още ли го виждате? И по какъв начин се чувствате сега?

- Не съм угрижен изобщо в този проект, защото това ще зависи в огромна степен от това по какъв начин се усещам душевно и какъв брой съм стимулиран заради обстоятелството, че физически в никакъв случай няма да имам проблем да играя на върховото равнище във футбола. Е, в скоби де. До 40-те би трябвало да се грижиш добре за тялото си и в действителност не считам, че този фактор ще ми попречи да продължа на терена. По-скоро психическият ще е определящият. Надявам се до 40-те да не ми се случват проблеми в това отношение, само че и да се случат, няма грижи. В живота всичко си има начало и край, така че и Кристиано няма да е безконечен. Все отново още се усещам в силите си и подготвен да продължа да спечелвам огромни купи и награди.

- Може ли това да е годината на Юве?

- Всяка година е годината на Ювентус, както и на Мадрид, на Барса, въпреки че съревнование като Шампионската лига се печели единствено от един. Давам ти образеца с Барселона: какъв брой пари вложиха в последните пет години в играчи, а не завоюваха Европейската купа. Нещата не стават по този начин просто. Юве се укрепи доста добре и е тим, който ще се бори да завоюва, както постоянно, само че ще зависи от доста фактори: чоп, груповата фаза, моментна форма, травми, санкции, късмет… Както споделям постоянно обаче, не трябва да се вманиачаваме по Шампионската лига. Юве ще я завоюва – в случай че не тази година, въпреки че нека е тази, през идната или по-следващата поради метода си на работа на и отвън терена. Има всички налични предпоставки за това.



- Каза ли Ви нещо Джанлуиджи Буфон за спечелването на ШЛ?

- Не, нищо. Говорихме, тъй като той е фигура, на която се удивлявам, защото сме се срещали на терена доста пъти. Каза ми, че е доста благополучен, че в този момент ще сме дружно в един тим. Аз му отвърнах същото, тъй като съгласно мен е един от най-хубавите вратари на света, в случай че не и най-хубавият. Той и Икер Касийяс ще останат измежду най-големите на поста в историята на футбола. Много съм благополучен да съм при него, тъй като е петзвезден човек.

- Липсваше ли Ви Мадрид в последната година?

- Изживях девет години тук. Една огромна част от моята история се случи в Мадрид и не приказвам единствено за футбола, тъй като това го знаят всички, а и генерално за връзките и живота ми: децата ми, Кристианито, а и тук се срещнах с моето момиче. Това са голям брой истории, които няма по какъв начин да бъдат изтрити, предишното не се отмива. Затова и не преставам още да имам къща тук и си пристигам понякога, върша хотел, клиника за присаждане на коса, фитнес салони, а и другари си имам тук. Този град ме очарова и постоянно ще се връщам, а даже не отчислявам опцията и един ден да заживея още веднъж тук.

- С кого в Юве прекарвате най-вече време дружно?

- Колективът там е висш, което ме изненада. Мислех, че е друго, че всеки си гледа своето, а не е по този начин. Всички са доста задружни и се разбирам добре с всекиго. Логично, най-лесно е да поддържам връзка с португалците и испанците, само че и с останалите сме в чудесни връзки.



- А липсва ли Ви някой от Мадрид, да вземем за пример Марсело?

- Марсело е доста благополучен в Мадрид. Той е доста деятелен и ми липсва, само че всеки си има своя живот. С него се разбирах супер, както и с Казе (Каземиро), с Пепе, когато беше тук, с Коентрао… С всички се разбирах доста добре.

- А кой съгласно Вас би се вписал най-добре в Юве?

- Големите играчи постоянно се вписват в огромните тимове и Мадрид сигурно има отличен състав с новите попълнения за доста пари, с които без подозрение ще има много добър сезон. Няма да ти показвам имена, макар че някои сигурно биха се вписали, само че съм доста благополучен от нашия тим в Юве. Подсилихме се сносно и имаме отличен състав, с чудесни играчи и на пейката. Ако попиташ Еден Азар същото за Мадрид, ще ти отговори по същия метод за своя тим. Аз ще подчертавам върху моя отбор, тъй като го считам за доста конкурентоспособен и за отличен колектив.

- Как виждате Барса? Строи огромен тим и не стопира да харчи…

- Както всяка година. Виждам ги още веднъж доста мощни с отличните попълнения като Френки де Йонг и Антоан Гризман, както и преди с Филипе Коутиньо и Усман Дембеле. Същото е и в Мадрид с Азар, Лука Йович, Ферлан Менди, а и с Юве… Аз проследявам повече Мадрид, тъй като съм оставил завещание тук и куп другари. Това е клубът, с който съм спечелил най-вече неща и съм сигурен 100%, че ще направи огромен сезон.



- Говори се доста за Неймар. Виждате ли го в Барселона?

- Нямам никаква визия. Той е огромен футболист и се разбирам доста добре с него. Наскоро снимахме дружно. Да, доста се приказва за негов възможен трансфер в Мадрид, в Барса, в Юве… Това е работата на пресата, защото би трябвало да продава тираж, но съгласно мен ще си остане в Пари Сен Жермен. Ако ли не, дано потърси мястото, където да е благополучен и да може да изрази огромния футбол у себе си, да няма травми както в предишното и да спре това да го тревожи. Аз персонално не го мисля, тъй като обичам да виждам по какъв начин този момък играе, и единственото, което му поисквам, е да се пази и да избяга от травмите.

- Кажете ми Вашите три любимеца за Шампионската лига…

- Те са все едни и същи, който и да купуват: Мадрид, Барса, Атлетико Мадрид, Юве, Байерн (Мюнхен), Ливърпул… Може и да изпускам някого, само че в действителност са неизменимите. Барса и Мадрид, тъй като похарчиха повече пари от всички останали, а и Манчестър Сити са може би любимците. Във футбола обаче не всеки път любимците печелят.



- Изиграхте ли значима роля за покупката на Матайс де Лихт?

- Не мисля. Хубаво е, че ми задаваш този въпрос, тъй като след финала на Лигата на нациите той направи едно изявление, обикновено за 19-годишен футболист. Всичко обаче си остава на терена. Каза го в кръга на шегата, само че аз в никакъв случай не бих натискал треньор или началник да прави избран трансфер. Истината е, че съм доста благополучен, че пристигна при нас.

Пабло Поло и Серхио Фернандес, „ Марка”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР