Кристиано Роналдо е на 38 години и продължава да поставя

...
Кристиано Роналдо е на 38 години и продължава да поставя
Коментари Харесай

Кристиано Роналдо, който дори на 38 не сваля темпото

Кристиано Роналдо е на 38 години и продължава да слага върхове, до момента в който е главната движеща мощ на националния си тим. Дали той дефинира дефиницията " футболно дългоденствие "?

Във вторник Кристиано Роналдо записа следващ връх след мач с екипа на Португалия. Тимът победи мъчно Исландия с 1:0 като посетител и продължава напред в група " J " на квалификациите за Евро 2024.

Победния гол вкара точно Роналдо в 89-ата минута, с което стана воин в юбилейния за него мач номер 200 за страната. По този метод Кристиано, който има и 123 гола за националния тим, сложи връх за брой изиграни мачове за представителния отбор 19 години и 304 дни след дебюта си.

Постижението на португалеца е съществено поради представянето на тима му на международното в Катар, когато отборът отпада на четвъртфинал от изненадата на мондиала - тима на Мароко.

Тогава футболния свят беше наясно, че по всяка възможност вижда за финален път Роналдо на огромни футболни финали. Според него обаче нещата стоят по друг метод.

А всичко стартира преди близо 30 години.
Детството и бедността на Мадейра
Кристиано Роналдо дош Сантош Авейро е роден на 5 февруари 1985 година в градчето Фуншал на остров Мадейра . Той е четвъртото дете в бедното семейство на готвачката Мария и градинаря Жозе, който работи и като хазаин за един от локалните футболни тимове.

Бедността е толкоз огромна, че по-късно Кристиано споделя по какъв начин като дребен постоянно му се е налагало да стои гладен. Баща му пък има проблеми с алкохола, а държанието му въздейства на цялото семейство.

Още като дете се възпламенява по футбола и стартира да тренира в локалния " Андориня ", където работи татко му. През 1997 година, когато е на 12 години шансът му се усмихва. Грандът " Спортинг " Лисабон прави тридневни проби, а едно от децата, които избират, е точно Кристиано.

Това обаче не е краят на премеждията. Следват няколко години на самотност и продължаваща беднотия до момента в който той е част от школата на " Спортинг ". Нещата се усъвършенстват, когато е на 16 и за пръв път е извикан в мъжкия тим. Тогава за един сезон се състезава за общо пет обединения на тима от португалската столица.

Дебютът му идва на 29 септември 2022 година, а първите голове - месец по-късно.

Още тогава качествата му са впечатляващи - фантастична техника, атлетизъм, игра с двата крайници, усет към гола и зашеметяваща скорост.

Скаутите на водещите тимове бързо виждат гения, а " Спортинг " даже реализира договрка за продажбата му в италианския " Ювентус ". Клуба от Торино обаче не съумява да уреди прехвърлянето, а един другарски мач с " Манчестър Юнайтед " трансформира всичко.

За събитията след него се приказват митове - сър Алекс Фъргюсън и всички звезди приказват единствено едно в съблекалнята след мача - " Този би трябвало да го вземем ".
Стъпките към върха в Манчестър
В последна сметка през лятото на 2003 година " Юнайтед " заплаща на " Спортинг " 12.2 млн. паунда, което го трансформира в най-скъпият младеж в тогавашната история на британския футбол. Нещо повече, вярата в него е толкоз огромна, че " шефът " Фъргюсън му дава и именитият за клуба номер 7, с който преди този момент играят хора като Джордж Бест, Ерик Кантона и Дейвид Бекъм . Самият сър Алекс пък се трансформира в един от най-важните хора за кариерата на Кристиано.

" Той е моят татко в спорта. Един от най-важните фактори в моята кариера ", споделя по-късно Роналдо.

В Англия той прави възторг след възторг, а " Юнайтед " господства в шампионата. Постепенно треньорите виждат в него освен място на двата фланга, а вземат решение да развиват и употребяват голмайсторските му умения и го доближават към наказателното поле.

Това е повратен миг и Кристиано бързо става голмайстор на тима и шампионата. Развива още и умеенето си да се пласира и става все по-добър в играта с глава.

Големият си удар нанася през сезон 2007-2008, когато печели " Златната обувка " за голмайстор във всички европейски шампионати, определен е за най-хубав футболист на Европа, печели купата в Англия и първата си Шампионска лига. В края на 2008 година идва и първата " Златна топка ", която го издига до върха на международния футбол. Но това надалеч не е всичко.
Мадрид, Шампионска лига, Португалия и Лео Меси
През юли 2009 се случва разумното - най-голямата звезда се мести в най-големия клуб. С рекорден за времето трансфер Кристиано минава в " Реал " Мадрид, където на представянето му го посреща претъпкан стадион.

Първия сезон е отчаяние, което по-късно рядко му се случва - тимът приключва без нито един трофей.

В идващите 9 години обаче " Реал " печели 4 пъти Шампионска лига, два пъти купата в Испания, 4 пъти " Златна топка " и още безчет други титли.

В продължение на близо десетилетие целият футболен свят се наслаждаваше на съревнованието му с Лео Меси, който тогава беше част от безконечния противник на Мадрид - " Барселона ".

Освен в клубния футбол за същия интервал Кристиано реализира и нещо, което самичък дефинира за свое върхово достижение. През 2016 година на Европейското състезание във Франция, неговата Португалия завоюва първата си купа от сходен конгрес. Така той изрично застана като номер едно в историята на страната си пред митове като Еузебио и Луиш Фиго.
Италия, завръщането в " Юнайтед " и арабските пари
Най-голямата неточност на Флорентино Перес беше едно от медийните заглавия през 2019 година Тогава " Реал " разгласи договорка за над 100 млн. евро с италианския " Ювентус " за Роналдо.

След Бразилия, Италия е страната, в която футболът е повече от спорт. Местното състезание, което в последния четвърт век бележи еволюционен крах се уживи след идването на португалската звезда.

Феновете чакаха от него, както в " Реал ", да донесе изпусканата от години купа в Шампионската лига. Това в последна сметка не се случи, само че за трите си сезона в Италия Роналдо вкара 100 гола, завоюва две трофеи и сподели, че за разлика от огромния си противник Лео Меси, може да печели във всички най-силни шампионати в Европа.

В последна сметка след доста договаряния Кристиано се завърна в Англия и то не къде да е, а в " Манчестър Юнайтед ".​

От мнозина вторият му престой в клуба той беше избран като слаб, тъй като беше изпълнен с инциденти и типичния за Висшата лига на Англия медиен напън.

В началото на сезон 2022-2023 Кристиано се трансформира в антигерой за именития клуб поради искания, самоизолиране, незадоволителното голове и съществени неразбирателства с треньора Ерик загар Хаг.

Английският гранд приключи контракта му през зимата, а множеството футболни почитатели се питаха дали това не е краят на тази забележителна кариера.
Тогава пристигна и рекордната към оня миг оферта от 75 милиона щатски $ на година, на саудитския Ал Насър, която той одобри. Отборът му приключи на второ място в шампионата, а от самото начало не спираха и слуховете за недоволството на Кристиано.

Кристиано е татко на 5 пет деца. Той е прочут със здравословния метод на живот, който води и на който постоянно е покровител. Зад името му стоят голям брой благотворителни начинания и той постоянно оказва помощ на жертвите на естествени бедствия.

Засега наподобява, че приказката на момчето от Мадейра не е свършила. А към този момент на няколко пъти се получава по този начин, че краят сякаш идва, само че той още веднъж излиза напред, с цел да бележи голове и да слага върхове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР