Кристиан Николов не катастрофира всеки ден и аз не знам

...
Кристиан Николов не катастрофира всеки ден и аз не знам
Коментари Харесай

Херострат, Гешев и калпавият БГ кокаин в делото за смъртта на Милен Цветков

" Кристиан Николов не катастрофира всеки ден и аз не знам да е убивал човек всеки ден - с цел да може в един добър тонус да се яви и да изясни какво е станало. "

С тези думи един от бранителите на Кристиан Николов – юрист Любомир Таков, през днешния ден се възпротиви на прокуратурата. Държавното обвиняване твърди, че Кристиан в първите дни след злополуката с Милен Цветков не е съдействал, до момента в който не напасне защитната си версия.

Днес бяха финалните пледоарии по делото, като един от най-интересните детайли по него е: ще се потвърди ли така наречен заобиколен или индиректен предумисъл в другояче очевидното действие – ПТП на 19 април 2020 година, при която е настъпила гибелта на тв водещия.

Днес юристите на Кристиан – Любомир Таков и Константин Симеонов, пледираха той да бъде съден за закононарушение по превоза по несъобразителност. Това е член 343 от Наказателен кодекс, а друг, по който прокуратурата го упреква – член 342.

(Разликата е, че първият вид гласи, че “по несъобразителност са породени “ телесна щета, гибел и така нататък, а сега обвиняването е, че „ съзнателно са породени гибел, телесна щета или обилни имуществени вреди на другиго “. Драстично се разминава и " долният предел " размерът на наказията, б.а.).

Днес в делото бяха намесени митичният воин Херострат, политиката, основният прокурор Иван Гешев, медиите и какво ли още не.

В типичния си нападателен жанр Любомир Таков сподели, че прокуратурата е в обстановка „ уин-уин “ – все е на облага.

„ Ако се откри, че липсва възможен предумисъл, то съдът би осъдил Кристиан Николов по по-лекия състав. А в случай че има публични рецензии, то ще ги отнесе актуалният правосъден състав, а не някой от държавното обвиняване. “

Той се оплака от „ безконечни медийни изяви “ на прокуратурата и изнасяне на изборно на обстоятелства по делото.

„ Кристиан Николов бе подложен в неравностойно състояние по отношение на хиляди други водачи, предизвикали гибел по несъобразителност при ПТП. Нашите сънародници в този момент чакат да получат едно отмъщение “, разгласи юристът.

И двамата с сътрудника му Симеонов не престават да упорстват, че младият мъж се е докарал до по този начин откритите показания на амфети и кокаин в кръвта си, тъй като допил незнайно шотче след рождения ден на годеницата му Симона. А канабидиолът се озовал у него след използването на паста и чайче за утешение (които даже не са открити и не са конфискувани по делото - виж по-долу).

Въпросът дали умишлено Кристиан се е дрогирал има директно отношение към твърдяната от държавното обвиняване виновност във форма на индиректен предумисъл – тъй като в случай че не е знаел, няма по какъв начин да е имал предумисъл, че прави незаконно и публично рисково действие.

Таков уточни като очевидци, които удостоверяват, че на сутринта след купона Кристиан не бил ситуиран – самата му избраница Симона, брат му и сина на политика Лъчезар Иванов - Георги.

А по фактологята юрист Таков посочи, че Кристиан на купона и въобще в никакъв случай не е приемал опиати и това се потвърждава също от показанията на... половинката му, приятеля Георги Иванов, а също така на брат му и сестра му.

Той сподели, че изказванията на прокуратурата са голослвни и, че „ следва да се одобри за устаноено, че няма умишлен банкет на такива субстанции “.

Освен това Таков уточни и че кокаинът „ по нашите географски ширини “ не бил чист, а имало амфетамин, седалгин и други

" За мен и сътрудника ми Симеонов е отвън всякакво подозрение, че все още на случая подзащитният ни не е възприемал заобикалящата го реалност ", твърди той.

Възлови тук са показанията на Георги Иванов – че видял преди удара по какъв начин Кристиан бил задрямал.

Адвокатите даже акцентираха, че до мол „ Парадайз “ води „ поредност от завои “ (?!).

„ Най-логично е заспиване и изгубване на ръководство “, заключи Таков.

Общо взето, от думите му стана ясно, че медиите са отговорни – очевидците били повлияни от неведнъж предаваните видеа от нещастието, както и „ нескончаемите “ изяви на прокурори служители на реда по медите.

След катоцитира отличните характристични данни на Кристиан Николов досега, юристът сревни младежа с митичния воин Херострат,...

„... Който от самолюбие запалил храма на Артемида в родния си град, само че вместо да стане обект на внимание, вместо това бил наказан на гибел. “

Таков се обърна към съда, заседателите и даже прокурорите:

„ Да ви попитам, в случай че на банката беше вашето детете, същата присъда ли бихте поискали и му бихте дали? “

И Константин Симеонов упорства, че се касае за „ краткорайна загуба на съзнанието “.

И че единствените свидетелства какво се е случило в последните мигове в джипа са на сина на политика Лъчезар Иванов – Георги (който, както знам, след това е избягал от местопроизшествието, б.р.). А пък те са същите като думите на самия Кристиан.

Интересно е, че точно Симеонов намеси в делото и Иван Гешев – като сподели, че той е изпозвал случая, да си направи пиар, като давал „ специфични инструкции “ на наблюдаващит прокурори - по какъв начин да се реши дело за ПТП, с цел да излезе съзнателно.

Съдийката му направи забележка да не се отклонява от тематиката, на което Симеонов сподели, че в противен случай – напътствията на основния прокурор имат директно отношение към това дело.

" И сега са измежду основанията за настояването за оставка на основния прокурор – само че ето това към този момент е отвън тематиката “, миролбиво се съгласи той.

Защитата изиска наказване над минимума, само че доста по-малко от междинното, посочено в член 343, алинея 3 писмен знак Б, т.е. „ от три до петнадесет години “.
По-рано през днешния ден
Кристиан Николов съзнателно е предизвикал гибелта на Милен Цветков, като казусът е изключително тежък – използвал е 3 типа наркотични субстанции комбинирано и е карал със скорост, доста надвишаваща позволената, без да предприеме дейности за намаляването ѝ или прекъсване, в миг, в който на пътното платно са се намирали голям брой участници в придвижването – пешеходци и водачи коли.

Това бе основата на пледоарията на прокуратурата на финала на делото на първа инстанция - в Софийския градски съд.

Доказано е, че посочените 3 опиата могат да попаднат в кръвта на Кристиан единствено посредством смъркане, пушене или инжектиране, само че не и по описания от подсъдимия метод – от шотче йегермайстер, а за тетрахидроканабинола – от утешителен чай и паста, които употребил, сподели прокурор Иван Кучиев.

Кокаин и амфетамин са неустойчиви и мощно чувствителни при разтваряне в течнотсти и не могат да попаднат в кръвта на приелия ги по този метод, заради което и тези наркотични субстанции не се одобряват посредством пиянство сподели Кучиев.

" Пиенето на чай или използването на паста, съдържаща канабидиол, също не могат да доведат до това количество, открито в кръвта на подсъдимия. Дължи се единствено на банкет посредством пушене! "

Обвинителят пледира към час - като изреди всички изтъкнати от отбраната и околните на Кристиан оправдания - да вземем за пример, че е стеснителен, и когато бил в сесия, употебявал въпросните чай и паста (които по този начин и не бяха намрени) за утешение.

Към 19 април Кристиан не се е намирал в изпитна сесия и изтъкваната от него нужда – да се успокоява с чай или паста, въобще не е съществувала, сподели прокурорът.

" Упорито и целеустремено е провел ваучър за рождения ден на приятелката си ". Т.е. - не е имал терзания, уточни той.

Друга детайлност е, че в урината на Кристиан - назад на неговите изказвания, че води здравословен живот и е гневен съперник на използването на опиати е открит метаболит, покаващ бромазепам – лексотан. Това демонстрира приложимост от 2 до 4 дни преди случая. Само това, че е метаболит в урината не дава съображение да се инкриминира и това вещество, само че то еднопосочно демонстрира, че Николов освен не е протвник на опиатите, а единствено няколко дни по-рано е използвал вещество, което е под забранителен режим.

Освен това прокуратурата акцентира, че при обиска е открита кутийка, с останки от амфетамин. Днес бе припомнен и чат в Телеграм в открит телефон – че Кристиан трайно е употебявал наркотични субстанции от относително дълъг интервал от време и е осведомен с въздейстието им.

(По време на делото роднините пробваха да натопят по-малкия брат - Денис Николов, че той е водил изобличаващата връзка - който все още е бил малолетен, б.р.).

Днес се цитираха изказваня на Кристиан:

" LSD е едиственият опиат, който почитам същински. Амфетът е наслаждение. Белото е за авторитет, тревата е за балъци. "

Затова във връзка с възможния му предумисъл - прокурорите показаха, че като се изключи че използва, той е бил изцяло наясно с въздействието на наркотичните субстанции върху организма.

Бе припомнен и фактът с установната централизация на амфетамин - 232 нанограма на мл, което, както движимостите лица показаха още в границите на делото, надвишава доста типичните индикатори при случаен еднократен банкет - сред 20 и 100 нг/мл.

" Това приказва за дълга приложимост от лица, които имат потребност от по-големи количества ", сподели прокурорът.
Защитата на умисъла
Кристиан умишилено е осъществил инкриминираната приложимост на 3 типа наркотични субстанции и съзнателно е превишил скоростта до 99 км/ч. Всичко това е направил, макар че е съзнавал какво е въздействието им и действителната заплаха, която основава за живота и здравето на близките. Така изцяло умишлено и съзнателно е предпирел ръководство на тежащия над 3 тона джип Ауди Q7.

Прокурорите и бранителите на околните на Милен Цветков се сплотиха, че Кристиан изцяло умишлено и съзнателно е подхванал ръководството на колата. Като се отнасял безразлично към посочната възможост за посочените рискови последствия.

Същият е направил действието си с възможен предумисъл. Не се откриха доказателства да го е направил заради немарливост или самоувереност. Напротив - съгласно психиатричната експертиза той е могъл да схваща и да управлява постъпките си.

Кристиан Николов е разчитал единствено на шанса, заключи Кучиев.

Забележителна защита във връзка съществуването на твърдяната възможен предумисъл дръпна и Менко Менков, който е на страната на Ивета Гочева - майка на сина на Милен Цветков.

Според думите му Кристиан ясно е осъзнавал общестеноопасния темперамент на дейностите си.

" Поствяйки се в позиция да знае, че е незаконно ръководството след приложимост на наркотични субстанции и макар използването, пристъпва към тази активност – да ръководи МПС в градска гъстоналесела среда, с хипотетично доста придвижване на МПС и пешеходци. Това обективира в правното схващане на подсъдимия Николов събитието, че той към този момент обладава и осъзнава съществуването на характерността на осъществяване на общественоопасно действие. "

Менков напомни че съгласно правната литератури виновността има 2 форми – волевият и интелктуалният миг.

" При интелектуалния миг възможния предумисъл е: субектът да е предвиждал възможното настъпване на общественоопасните последствия от действието. - И акцентирайки, че младежът е студент в Берлин, сподели:

Няма никакво подозрение, че лице с подобен интелектуален потенциал е съзнавало, че се слага в общественоопасна позиция, употребявайки наркотични субстанции.

Макар и да не е целял директно настъпване на последствията, той ги е предвиждал, съгасявал се е с тяхното настъпване и се е помирявал с това. Остава да гадаем на какво се е надявал с цел да не се случи пресътпният резултат ", сподели още юристът.
На същото мнение бе и юрист Надежда Ковачва, която съставлява огромната щерка на Милен Цветков - Калина. Тя го изясни просто:
" Деецът е осъзнавал, че прави общественоопасно действие. Евентуалният предумисъл значи той да планува общественоопасните последствия. При директния предумисъл деецът директно и директно цели отрицателните последствия. А при възможния – ги планува. "

Иначе законовият текст, по който младжът е измамен, гласи:

"... при причиняване на гибел на едно или повече лица със или без последствията по букви " а " и " б " - отнемане от независимост от 10 до двадесет години, а в изключително тежки случаи - от петнадесет до двадесет години или пожизнен затвор ".

Затова през днешния ден прокуратурата изиска най-ниското наказване - поради младата му възраст, чистото правосъдно минало и опитите да помогне на местопроизшествието.

Кристиан Николов сподели в последната си дума, преди да чуе присъдата:

„ Искам да знаете, че откровено скърбя. Иска ми се да не се беше случвало. Иска ми се да можех да върна времето обратно. Ще скърбя до края на живота си за нелепия случай, при който почина един човек.

Никога не съм желал да нараня и да навредя на никого.

Винаги съм се старал да оказвам помощ и да съм в интерес на обществото и фамилията си.

Разкайвам се горчиво за случая, апелирам съда за благосклонност.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР