Кристиан Аманпур от CNN е отменила интервю с иранския президент

...
Кристиан Аманпур от CNN е отменила интервю с иранския президент
Коментари Харесай

Интервюто на иранския лидер е отменено заради забрадка: CNN

Кристиан Аманпур от CNN е отменила изявление с иранския президент Ебрахим Раиси, като твърди, че той е изискал от нея да носи було за глава в сходство с ислямския бит и че тя " учтиво е отказала " Инцидентът става на фона на възмущението и митингите в Иран поради гибелта на млада жена в полицейски арест, която била задържана поради " неуместно " облекло.

В четвъртък сутринта Аманпур се включи в Twitter, с цел да разиска злощастното изявление, което щеше да е първото на Раиси на американска земя. Тя сподели, че президентът в началото е просрочен за уговорката и че 40 минути след началото му към нея се е доближил асистент, с цел да ѝ предложи да носи хиджаб по време на изявлението, " тъй като са свещените месеци Мухаррам и Сафар "

" Вежливо отхвърлих. Намираме се в Ню Йорк, където няма закон или традиция във връзка с забрадките ", написа Аманпур и добавя: " Посочих, че никой от предходните ирански президенти не е претендирал това, когато съм ги интервюирала отвън Иран. "

 Водещата на CNN твърди още, че помощникът " ясно е споделил, че изявлението няма да се състои, в случай че не нося кърпа ", като е декларирал, че това е " въпрос на почитание " поради актуалната " обстановка в Иран " - явно имайки поради неотдавнашните митинги против гибелта на 22-годишната Махса Амини, която е била арестувана в Техеран поради носенето на " несъответствуващ " хиджаб преди мистериозната ѝ гибел в ареста.

Аманпур сподели, че е възнамерявала да попита Раиси за гибелта на дамата и последвалите разгорещени демонстрации, само че настояла, че " не може да се съгласи с това невиждано и ненадейно изискване " във връзка с покривалото на главата и по тази причина " си тръгнала ".

От офиса на Раиси към момента не са коментирали случая и не са удостоверили версията на Аманпур за събитията.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР