Кристалина Георгиева призова американския президент Доналд Тръмп да бъде “внимателен“

...
Кристалина Георгиева призова американския президент Доналд Тръмп да бъде “внимателен“
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предупреди Тръмп да внимава

Кристалина Георгиева прикани американския президент Доналд Тръмп да бъде “внимателен “ преди да наложи противоречивите митнически цени за вноса на стомана и алуминий.
Българката, основен изпълнителен шеф на Световната банка, сподели, че това би могло да повлияе отрицателно на международната търговия, заяви БНР.

Агенция Франс прес цитира Георгиева да показва, че Тръмп би трябвало да “направи оценка на последствията “, преди да продължи със своя проект, който провокира страхове за комерсиална война с Китай и Европа и докара до напрежение на международните пазари.

Бившият еврокомисар от България съобщи, че нейното посланието към Тръмп, който се чака да подпише по-късно през днешния ден указа за новите мита, е да направи “внимателна преценка, преди да предприеме по-нататъшната стъпка “.

“Ако по някаква причина предприемете сходна стъпка, тогава би трябвало да планирате и няколко стъпки по отношение на последствията “, уточни Георгиева пред група медии в Брюксел.

“Преценете какви ще са последствията и по-късно се консултирайте за тези последствия “, добави изпълнителният шеф на Световната банка.

Коментарите на Георгиева идват, откакто Европейски Съюз даде обещание да се опълчи на митата на Тръмп със въвеждането на лични ограничения, ориентирани освен към вноса на американската стомана, само че и към артикули като джинси, мотоциклети, портокалов сок, боровинки и бърбън.

Кристалина Георгиева добави, че Тръмп би трябвало да схване “внимателно калибриран метод към това, което се случва в международната търговия “.

“Когато търговията се свива, това има последствия за най-бедните хора в богатите страни. Стоките са по-скъпи, а бедните харчат повече от своите пари, купувайки тези артикули “, сподели тя.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен съобщи по време на същото изявление, че дейностите на американския президент рискуват да причинят потрес на международната стопанска система.

“Няма да има спечелилите в тази комерсиална война “, уточни той и добави: “Останалата част от света би трябвало да се приспособява към обстановката и да се опита да повлияе на държанието на американската администрация “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР