Кристалина Георгиева получи подкрепата на повечето правителства в ЕС да

...
Кристалина Георгиева получи подкрепата на повечето правителства в ЕС да
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева получи най-голяма подкрепа за шеф на МВФ, но не достатъчно

Кристалина Георгиева получи поддръжката на множеството държавни управления в Европейски Съюз да стане европейски претендент за началник на Международния валутен фонд. Тя обаче не съумя да събере задоволително болшинство, с цел да бъде номинирана, сподели формален представител на Европейски Съюз, представен от Ройтерс.

За съперника й - някогашният министър на финансите на Холандия Йероен Дийселблум, гласоподаваха по-малко страни. Той остана единственият различен претендент на Георгиева след отдръпването на други трима.

След две гласувания през днешния ден държавните управления от Европейски Съюз останаха разграничени по какъв начин да работят по-нататък, с цел да дефинират обединен претендент за МВФ, съобщи още източникът, съобщи Българска телеграфна агенция.

За да бъде утвърден, даден претендент би трябвало да получи 55 % от гласовете на 28-те страни от Европейски Съюз, представляващи минимум 65 % от популацията на общността.

Преговорите за излизане от безизходицата не престават.

Правителствата на Европейски Съюз започнаха през днешния ден да гласоподават кой да оглави МВФ, като на този стадий няма консенсус за претендента и ще е належащо гласоподаване. Гласуването се организира според разпоредбите на Европейски Съюз за квалифицирано болшинство и спечелилият ще се нуждае от поддръжката на най-малко 16 от 27-те държави-членки на блока, което съставлява минимум 65 % от неговото население.

Постът на ръководещ шеф на Международния валутен фонд - който по дифолт, само че не и по предписание би трябвало да е европеец, е свободен, откакто Кристин Лагард беше определена да управлява Европейската централна банка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР