Кристалина Георгиева отхвърли обвинението, че е оказвала натиск над служители

...
Кристалина Георгиева отхвърли обвинението, че е оказвала натиск над служители
Коментари Харесай

`Не е вярно!`: Кристалина Георгиева отрича обвиненията за натиск в полза на Китай |

Кристалина Георгиева отхвърли обвиняването, че е оказвала напън над чиновници от Световната банка в интерес на Китай в качеството си на изпълнителен шеф на банката през 2017 година, оповестява организация " Ройтерс ".

Българката - в този момент ръководещ шеф на Международния валутен фонд - разяснява в петък . Според тях тя е оказвала натиск с цел повишение позицията на Китай в класацията на международните стопански системи. WilmerHale бе ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния ръб на Световната банка.

Проверката на дейностите по правене на годишния отчет " Да правиш бизнес (Doing Business 2018) е открила съществени етични проблеми, поради които банката е спряла публикуването му. В Doing Business 2018, оповестен през октомври 2017 година, Китай е трябвало да бъде 85-а, а не 78-а.

Bloomberg TV заяви, че освен Георгиева, а и съветникът ѝ по това време Симеон Дянков, някогашен финансов министър на България, са оказвали напън за " внасяне на съответни промени в данните за Китай в опит да подобрят класирането му, тъкмо когато от страната се очакваше да играе основна роля в акцията за увеличение на капитала на банката ".

Георгиева разяснява въпроса по време на планувана преди обявяване на заключенията среща на 2700-те чиновници на МВФ.

" Нека ви го кажа напълно просто. Не е правилно. Нито в този случай, нито преди или по-късно не съм оказвала напън върху чиновници, с цел да манипулирам данни ", споделя тя, написа " Ройтерс ", като се базира на дубликат, възложен на организацията.

В изказване предния ден тя съобщи в изказване, че е изцяло несъгласна със заключенията на отчета.

Пред чиновниците си Георгиева споделя още, че цени високо данните и анализите и не оказва напън над чиновници, с цел да ги трансформират.

Изпълнителната етична комисия на МВФ преглежда отчета, заяви представител на фонда в петък.

Георгиева управлява МВФ от октомври 2019 година, който има основна роля в международния отговор на коронавирусната пандемия, осигурявайки финансиране от 650 милиарда $ на страни членки на МВФ.

Някои от тях показаха угриженост за заключенията за оказван напън и също ги ревизират. Сред тях са Съединени американски щати, Франция, Англия и Япония.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР