Кристалина Георгиева остава в надпреварата за генерален директор на Международния

...
Кристалина Георгиева остава в надпреварата за генерален директор на Международния
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева остава в надпреварата за МВФ след първата пресявка

Кристалина Георгиева остава в конкуренцията за общоприет шеф на Международния валутен фонд (МВФ), оповестяват Файненшъл таймс и Блумбърг, цитирайки свои източници.

Трима души, в това число Георгиева, остават в процеса по установяване на европейски претендент за заместител на Кристин Лагард отпред на МВФ преди приключването на крайния период за издигане на кандидатури – 6 септември.

Първият кръг от договаряния под управлението на френския финансов министър Брюно льо Мер, който координира процеса от името на Европейския съюз, е оставил в конкуренцията някогашния холандски финансов министър Йерун Дейселблум, основния изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева от България и гуверньора на Финландската централна банка и някогашен еврокомисар Оли Рен.

Засега се твърди, че Дейселблум има поддръжката на страните от Северна Европа и Германия. Подобен е и профилът на Оли Рен. Липсата на претендент от Южна Европа се пояснява като знак, че двамата не биха били блокирани от съпротива от Испания, Италия или Португалия.

Известно е също, че Франция поддържа Кристалина Георгиева, която има утвърждението и на Съединени американски щати. Проблем пред българката обаче е възрастовото ограничаване за заемане на поста (65 г.), въпреки че в случай че европейците се обединят към нейната кандидатура, има подготвеност да се изискат промени в регулациите на МВФ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР